Тошо Пейков
Тошо Пейков / БГНЕС
Тошо Пейков събира в книга незабравимите български опълченци, за които трябва да се учи повече

Тошо Пейков е автор на книги и албуми, политик, планинар, алпинист, спортист, историк. Поводът за срещата ни е създаването на албума му „Епопея за незабравимите български опълченци”. Сто и седемдесет фотографии събира д-р Тошо Пейков, в историческия фото-албум. Идеята на автора е да ни кара да си спомним образите на първите измежду българите, които са променили всички останали, защото „с тези образи в душите си, ставаме по-богати”.

Историята на опълчението е подкрепена с автентични разкази на опълченци, с техни портрети и групови снимки. Представени са и образите и бойните биографии на командирите на Българското опълчение – руснаци и българи. С уникални портрети са представени застъпниците за българската кауза – Лев Толстой, Фьодор Достоевски, Оскар Уайлд, Уилям Гладстон, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго и др.

„Епопея за незабравимите български опълченци” е една моя реплика и закачка с „Епопея на забравените“ на родния поет Иван Вазов. Тези хора не са забравени дотогова, докато някой не си спомня за тях, а има още живи техни пра-пра внуци, които в изложбата, която открих миналата година, намираха образите на своите прадеди, разпознаваха ги и ми допълваха текстовете към изложбата. След това започнах работа по съставяне на книга и беше по-лесно, защото вече имаше обработени снимки. Някои от тях - художничката-оцветител Мартина Цветанова оцвети, художникът и дизайнер Христо Елезов ги беше подготвил, а Емил Трайков накрая направи контрола върху всички фотоси. Събрахме книгата и цяло лято, поради липса на парични средства, аз усъвършенствах книгата, добавих нови части и от 220 страници, тя стана 236. На корицата съм поставил образа на Филип Симидов, поборник опълченец, който пръв се опитва да състави такъв албум. Той издал един месечник „Опълченец поборник“, в който е събрал биографиите на опълченците и поборниците в над 100 снимки. Някои от тях влязоха в този албум.

Тук са над 170 снимки в голям формат и със високо качество.

Според Пейков един от опълченците в книгата, за които трябва да се учи повече е Димитър Петков, който става един от най-добрите кметове в София и министър-председател.

Аз мисля, че неговата биография е не толкова добре позната. Трагична е съдбата на големия държавник Димитър Петков, който губи едната си ръка на прохода Шипка като млад опълченец. По-късно той се включва със Стефан Стамболов активно в политиката. Става един от най-решителните кметове в София, събаря всички стари постройки и по времето на княз Фердинанд София придобива европейски вид. По-късно един обиден младеж от Видин пристига и го разстрелва в центъра на София. Такава е съдбата и на неговите двама сина – Петко Д. Петков и Никола Петков, който знаете, че влиза в Отечествения фронт, но после заради комунистите го убиват с чук в затвора.

Така тези трима мъже намират място в моя албум, отделно със снимка на министър-председателя Димитър Петков и обща групова снимка на двамата му сина Петко и Никола.

На въпроса защо е решил да направи албума, Пейков сподели: Преди този, аз направих един друг албум „Владетели дворци и дейци на Третото българско царство“ и в него посочих не само съдбата на владетелите на Третото българско царство и на техните 32-ма министър-председатели. Така илюстрирах българската история след Освобождението. Близо 70 години се събраха в около 385 страници. От там възникна желанието да се разшири една от темите и това беше темата за участието на българите и приносът в Освободителната война, защото нашият принос е не по-малък от този на руските императорски войници. Затова в техните бойни биографии съм посочил какви са заслугите на българските опълченци за нашето Освобождение.

Пейков е и инициатор на изложби под мотото още повече български обекти да бъдат признати от ЮНЕСКО. Той е убеден, че трябва да се намери някой последовател, който да продължи това дело.

Мисля че всички познаваме седемте обекта, плод на българската християнска цивилизация, които по достойнство са включени в световния списък за най-големите ценности на света. Като директор тогава на фонд „13 века България“ подех инициативата в списъка да бъдат включени Трявна с тревненската иконописна и резбарска школа, Самоков със своята иконописна школа, Бачковският манастир и Александровската тракийска гробница, каза още Пейков.

В заключение и в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово Тошо Пейков призова да свършим някое богоугодно дело, помогнем на нуждаещ се и посетим църквата.

За догодина той загатна, че се надява да се състави албум с фотографии на княз Александър I Батенберг – архив, който е получил от фондация, която пази името на княза в Хайлигенберг и друга във Виена. /БГНЕС