Нефертити била съпруга на фараон Ехнатон, един от царете на XVIII-та династия в древен Египет
Нефертити била съпруга на фараон Ехнатон, един от царете на XVIII-та династия в древен Египет / БГНЕС
Известен египтолог настоява Берлинският музей да върне бюста на Нефертити

Бюстът на съпругата на фараона Ехнатон, един от шедьоврите в колекциите на Новия музей в Берлин, е тяхно "незаконно" притежание според египтолога Захи Хауас. Той поиска бюстът да бъде върнат в Египет, за да бъде изложен при откриването на новия египетски музей в Кайро, предвидено за 2020 г.

Истинско съкровище за човечеството, красотата на бюста на Нефертити крие толкова мистерии, колкото и загадъчната усмивка на Мона Лиза. И ето защо, египтологът Захи Хауас, бивш министър на антиките, отново настоя на конференция в Сао Пауло, под егидата на египетското посолство в Бразилия, известната скулптура да бъде върната в нейната люлка в Гиза, край Нил. Понастоящем това произведение на древноегипетското изкуство се пази в берлинския музея.

Днес археологът призовава към един вид исторически патриотизъм у египтяните: „Бюстът на Нефертити е изнесен незаконно от Египет. Моля моите сънародници да поискат той да бъде предоставен на обществеността при откриването на Египетския музей през 2020 г. "

Историята на бюста на Нефертити датира от 1912 г., когато германска археологическа мисия, оглавявана от египтолога Лудвиг Борхард, подпсва в Кайро договор с египетското правителство, който му дава право да придобие някои артефакти, намерени в околностите на Тел ел-Амарна, столицата, построена по време на управлението на Ехнатон (около 1371-1338 г. пр. Хр.). Сред съкровищата, пренесени от тази мисия, е и бюстът на съпругата на строителя-фараон. Скулптурата се е превърнала в културен символ на Берлин, което редовно предизвиква спорове между немските и египетските културни чиновници.

Нефертити била съпруга на фараон Ехнатон, един от царете на XVIII-та династия в древен Египет. Те двамата са в основата на религиозна реформа, основана на култа към слънцето, или Атон. Открит от германските археолози през 1912 г., бюстът е експониран за първи път през 1924 г. Но за Захи Хауас аргументът не е достатъчен. Нефертити и нейната легенда принадлежат на бреговете на Нил. И той никога няма да се откаже. / Фигаро