625 000 евро за 6-грамов златен лист от короната на Наполеон Бонапарт

Част от короната на Наполеон Бонапарт - златен лавров лист, бе продадена на търг аукционната къща Osenat във френския град Фонтенбло за 625 000 евро.

Сумата, предложена за изящния лист, който тежи само 6 грама, значително надвишава очакваните 100-150 хиляди евро. Лотът привлече голям интерес от колекционери от цял свят.

Тържественото коронясване на Наполеон става в катедралата Нотр Дам на 2 декември 1804 година. За церемонията по приемането на титлата император, бижутерът Мартин-Гиьом Биене е изработил корона, завита от златен лавров венец с 44 големи и 12 малки лаврови листа. Наполеон обаче смятал, че такава корона е твърде тежка и ще стои накриво на главата му. Той се страхуваше, че по време на тържествената церемония тя ще се смени и ще се крие криво на главата си и наредил да се махнат от венеца шест листа.

Първоначално те се пазели от бижутера, но един по един той ги подарил на шестте си дъщери. Само един от тях обаче е оцелял до днес. Именно той беше обявен за продажба на търг. /АФП