Кири Те Канава обяви, че слага край на кариерата си

Новозеландската оперна певица Кири Те Канава, смятана за една от най-великите изпълнителки на нашето време, официално обяви, че на 73-годишна възраст слага край на кариерата си.

От година Те Канава не е имала представления и каза през Би Би Си, че не възнамерява да излиза пред публика.

„Не желая да чувам гласа си, той остава в миналото”, каза сопраното.

„Когато обучавам млади певци и чувам красиви млади свежи гласове, не искам да поставям моя глас редом до техния”, призна певицата.

Кариерата на Те Канава обхваща повече от 5 десетилетия и включва изпълнения на най-големите световни оперни сцени, известна е и с това, че пя на сватбата на принц Чарлз и принцеса Даяна през 1981. Изпълнението й е гледано по телевизията от над 600 млн. души.

„Имах толкова невероятна кариера”, каза Те Канава и допълни, че й е отнело пет години, за да „каже сбогом вътре в себе си”.

Големият й пробив идва през 1971 в Ковънт гардън, която е избрана да пее графиня Алмавива в „Сватбата на Фигаро” от Моцарт.

Скоро става част от световния оперен елит и партнира на Хосе Карерас и Пласидо Доминго.

Те Канава получава покана да пее и на погребението на лейди Даяна през 1997, но я отклонява, защото е твърде разстроена от кончината на принцесата.

През 1982 получава титлата дама-командор на Ордена на Британската империя. Член е на Ордена на Нова Зеландия, компаньон е на Ордена на Австралия. През 2010 британската звукозаписна индустрия й връчва награда като на „една от най-обичаните сопранови певици през миналия век”.

Лиричното сопрано Те Канава има богат репертоар, включващ творби от 17 до 20 век на италиански, френски, немски, руски и английски композитори, както и традиционни маорски песни. Особено блестящи са изпълненията й на творби на Моцарт, Рихард Щраус, Верди, Георг Хендел и Джакомо Пучини.

През 2004 Те Канава насочва вниманието си към фондация за насърчаване на млади новозеландски оперни певци и музиканти.

Те Канава спечели и много почитатели от по-младото поколение след като участва в британския телевизионен сериал „Имението Даунтън”, къде изпълнява ролята на австралийската певица Нели Мелба.

Клер Мери Тереза Рострон е от смесен маорски и европейски произход, но почти нищо не е известно за истинските ѝ родители. Знае се само, че и те като осиновителите й са били маор и ирландка.

Осиновена е в ранна възраст от семейството на маора Томас те Канава и ирландската му съпруга Нел, които й дават името Кири. Завършва Окландския колеж „Света Мария“. Започва да пее като мецосопран но впоследствие гласът ѝ се развива като сопран.

Запознава се по обява с Дезмънд Парк през август 1967 в Лондон и се жени за него 6 седмици по-късно. Развеждат се през 1997.

В началото на кариерата си Те Канава е новозеландска поп звезда и изпълнителка в клубове. През 1965 печели Mobil Song Quest с изпълнението си на арията Vissi d'arte от „Тоска” на Пучини. Като победителка получава стипендия за обучение в Лондон.

Впоследствие се изявява на най-големите оперни сцени по света. /АФП, БГНЕС