Новозеландска партия плаща на Еминем компенсация за хита му Lose Yourself

Националната партия, която наскоро падна от власт в Нова Зеландия получи още един удар. Тя ще трябва да плати на рапъра Еминем обезщетение 350 хиляди евро за неразрешено използване на световния му хит Lose Yourself.

Парчето на Еминем звучеше по време на предизборната кампания на партията през 2014 година. Еминем започна съдебен процес срещу управляващата по това време партия в Нова Зеландия през май т.г. Адвокатите на музиканта твърдяха пред Върховния съд в Уелингтън, че той не е давал разрешение на Новозеландската национална партия (НзНП) да използва песента му от филма „Осмата миля” (8 Mile, 2002 г.).

Адвокатът Гари Уилямс обясни тогава, че НзНП е нарушила авторските права на Eight Mile Style – издателската компания на Еминем - като е използвала без разрешение Lose Yourself в телевизионната си кампания от 2014 година.

Хитът на детройтския рапър бе поставен от списание „Ролинг стоун” (Rolling Stone) сред 500-те най-велики песни на всички времена. Той получи две награди „Грами” и една от Филмовата академия на САЩ.

Дясноцентристката партия се защитаваше с обяснението, че използваното парче, въпреки че звучи като Еминем, е от звукова банка за производни мелодии на "Бийтбокс" (Beatbox).

Защитата обясняваше, че ако има нарушение на авторските права, то е случайно.

Парламентарните избори през 2014 година бяха спечелени от НзНП, която управлява от 2008 година. Победата осигури тогава на премиера Джон Кий нов мандат.

Сега обаче партията е в опозиция. /БГНЕС, АФП