Кърджали слуша джаз, Хилда Казасян обра овациите

Джаз-фестът „Долината на Орфей“ e в културния календар на Кърджали
Джаз-фестът „Долината на Орфей“ e в културния календар на Кърджали / БГНЕС

Градът, известен като домакин на националния тракийски събор и на различни етнофестивали, за втори път стана сцена на джаза, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Джаз-фестът „Долината на Орфей“ се провеждаше няколко поредни години в хасковското село Маслиново, но от 2017 г. влезе в културния календар на Кърджали. Адвокатът Кирил Керанов от Хасково, който е председател на сдружението, разказа във Фейсбук как се е родила идеята за фестивала. „През 2011 г. група приятели от нашето Сдружение с нестопанска цел „Долината на Орфей“, регистрирано в Окръжния съд в Кърджали, хапвахме пържена рибка и пийвахме студена биричка в село Маслиново. Всички бяхме запалени меломани и трегери на културата, или поне така си мислехме. Коментирахме идеята на Хърби Хенкок датата 30 април да се обяви за Ден на джаза и че ЮНЕСКО одобрява и провъзгласява това. Веднага решихме, че ще спретнем едно джаз-фестче в Маслиново, Хасковска област и всеки започна да звъни на познати музиканти и певци, и да ги кани за първо участие. Естествено срещу … почерпка и добра дума.

Докато джаз-легендата Хърби Хенкок като посланик на добра воля и събрал около себе си изтъкнати личности, харесващи джаз-музиката, налагат даже и на ООН да признае 30 април за Международния ден на джаза през 2012г., ние вече правехме второ джаз-фестче в село Маслиново. Естествено … срещу скромна почерпка на артистите, е-е-е и добра дума за тях“, пише един от основоположниците на събитието. А за Кърджали проявата наистина бе събитие, на площада пред Дома на културата се събра многобройна публика, в това число забележително много млади хора, както и възрастни. Трио „Роял“ откри 5-часовия концерт и бе посрещнато с бурни овации – пианистът Антони Желев-Бени, съпругата му Радостина /вокалистка/ и синът им Кристиян /ударни/ са от Кърджали, и са известни повече по света, отколкото у нас. Бени и Радостина от около 20 години живеят извън България, работят за голяма корабна компания, а синът им, освен участията си с барабаните в различни формации, преподава в София. Освен, че за пръв път свири с родителите си, той се включи и в групата на известната Милена Костова – вокалистката е била солист на „Биг бенд Пловдив“, както и в международни джаз-формации. Виртуозът на саксофона Милен Стойков – Майк Сакс взриви публиката с уникалните си изпълнения заедно с хасковската група X-Key. Върхът на феста бяха тримата големи на българския джаз – Хилда Казасян, Живко Петров и Христо Йоцов. Те пристигнаха в Кърджали след финала на националното си турне, посветено на 100 г. от рождението на Елла Фицджералд и представиха парчета от последния си албум, посветен на нея. Това бе първото им гостуване в града. На финала председателят на арменското дружество „Севан“ Агоп Узунбохосян я поздрави с разкошен букет и на майчин език я покани да идва по-често. Дали джаз-фестът ще стане и международен, за това намекна при откриването кметът на Кърджали Хасан Азис./БГНЕС