Чебурашка се превърна в една от запазените марки на Русия.
Чебурашка се превърна в една от запазените марки на Русия. / БГНЕС
Почина създателят на Крокодила Гена и Чебурашка

Легендарният съветски детски писател и създател на едни от най-популярните анимационни образи по времето на Съветския съюз Едуард Успенски почина през нощта срещу сряда на 80 г.

Най-известен Успенски ще остане със създадените от него образи на Крокодила Гена – приятелски настроен крокодил, който работи в зоопарк и свири на акордеон – и Чебурашка, странно създание с козина и големи очички.

Милиони деца в Съветския съюз и източния блок са израсли, гледайки анимираните приключения на Крокодила Гена (появили се на екрана през 1969 г.) и Чебурашка (с премиера през 1971 г.).

Президентът Владимир Путин е изпратил съболезнователно писмо на семейството на писателя.

Успенски се ражда в Москва през 1937 г. Започва да пише историите за деца докато следва в Московския авиационен институт. Историите на Крокодила Гена са публикувани за първи път през 1966 г. и три години по-късно вече са на екран.

„Това, което е забележително, е, че героите на Успенски не бяха загубени с краха на Съветския съюз“, отбеляза в. „Аргументи и факти“.

Пример за това е фактът, че Чебурашка стана толкова популярна в Япония в началото на това хилядолетие, че беше направена нова анимационна поредица с това създание. Също така Чебурашка беше избрана за талисман на руския отбор на олимпийските игри в Атина през 2004 г./БГНЕС