На снимката: композиторът Дмитрий Носков и режисьорът Николай Хомерики
На снимката: композиторът Дмитрий Носков и режисьорът Николай Хомерики / БГНЕС
Екшън, космос и драма - застъпени в Дни на руското кино

От днес до 30 август в София и Варна се провеждат Дни на руското кино. Новите филми ще се прожектират в столичния Руски културно-информационен център и във Фестивалния конгресен център на морската столица, предаде репортер на БГНЕС.

Черна комедия, екшън, космическа тематика, драма са жанровете, които може да се видят през следващата седмица, отбеляза ръководителят на отдел „Кино“ в Руския културно-информационен център Владимир Ястреба.

Специални гости тази година са кинорежисьорът и сценарист Кирил Плетньов, режисьорът Николай Хомерики и неговата съпруга Анастасия, която също е актриса, композиторът Дмитрий Носков, режисьорът Иван Твердовски.

В програмата на прожекциите влизат съвременните руски филми: „Салют-7” на режисьора Клим Шипенко, „Блокбастер” на режисьора Наташа Тюлпанова, „Нашествието” на Федор Бондарчук, „Селфи” на режисьора Николай Хомерики, „Подхвърлен” на Иван И. Твердовский, „Давай!” на Кирил Плетньов и „Монах и демон” на Николай Достал.

На снимката: режисьорът Кирил Плетньов
На снимката: режисьорът Кирил Плетньов / БГНЕС

Роденият през 1979 година в Харков театрален и кино режисьор Кирил Плетньов сподели, че България е неразривно свързана с неговото детство. Още 11-годишен посетил нашата страна, която е първата зад граница. Спомня си за прекараните мигове в Стара Загора, Поморие, Бургас и Варна, за дъвките „Идеал”. „Когато ми предложиха, много ми стана приятно и се съгласих отново да видя тази атмосфера. Този път няма да е по крайбрежието, а в София”.

При моя дебют тук наблягам на късометражните филми. Избрах този жанр, защото това беше дипломната ми работа. Работих съвместно с актрисата Инга Оболдина, хареса ми работата и реших да напиша сценарий. Като сюжет взех мотиви от Англия и в Русия, така се роди сценарият на „Давай“. Честна и разстърсваща история за това, че животът е пълен с възможности, но всичко си има цена, разказа Кирил Плетньов. Интересен момент в музикалната част на филма е, че зрителите могат отново да чуят фрагменти от стария химн на Съветския съюз.

Запитан каква е неговата прогноза за развитието на киното, той сподели, че Русия следва световните тенденции, а напоследък огромни средства се влагат в производството на кратки уеб сериали.

Кино фестивалът се реализира в рамките на международното културно сътрудничество в областта на киното между Руската Федерация и Република България/ БГНЕС