Филмът "Градината на Пресвета Богородица" разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир

Има безброй много филми за красиви и чудновати места, обвити в мистика и красива природа. Този филм обаче не е за това. „Градината на Пресвета Богородица“ разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир.

Документалната лента е дело на творческия екип Силвия Павлова (продуцент) и Борислав Павлов (режисьор), основатели на българската продуцентска компания Павлов Филмс. Премиерата ще бъде на 7 октомври от 15:00 часа в Дома на киното като част от фестивала „Sofia Biting Docs“.

Авторите ни отвеждат на място, на което времето тече по различен начин, а мнозина го смятат за най-святото на земята. Място, на което молитвата не е спирала повече от 1000 години, а земята е обещана на Божията майка - Градината на Пресвета Богородица. Така се казва и филмът, който ще приближи зрителя до Атон и ще надникне в живота на единствения български манастир на полуострова - "Св. Вмчк. Георги Победоносец"

Света Гора е автономна монашеска република, разположена на полустров Атон в северна Гърция. Полуостровът е приютил по склоновете си 20 православни манастира и още десетки по-малки монашески общности. Единственото население са монасите, а посещението на жени е забранено. Свещеното предание разказва, че Атон е бил обещан на Пресвета Богородица, за да бъде нейна градина – затова тя е единствената жена, която може да пребивава там.

"Градината на Пресвета Богородица" разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир
"Градината на Пресвета Богородица" разказва за ежедневието на монасите от Зографския манастир / БГНЕС

Камерата повежда зрителя в най-съкровените кътчета на Светата обител в откровен разговор с монасите. Последвайте ги в кухнята и се включете в приготвянето на манастирските гозби. Отидете в градината, присъединете се към цепенето на дърва и чистенето. Посетете ателието и рисувайте заедно с братята.

Радвайте се на живота и се молете редом с тях. И слушайте. Слушайте тяхната история, философията им, слушайте сърцата им! Ще ви разкажат за един напълно различен свят - уединен и изпълнен с молитви, но и много динамичен. Ще чуете и необикновена история за загадъчната поява на една икона.

Събитие, случило се едва преди трийсетина години. През 1985 година генерал-лейтенант от Кипър пътува към манастира, носейки като дар голяма икона. Това, което ще последва, променя завинаги живота му. И до днес братята не спират да се дивят на случилото се. Те вярват в чудото. А вие? /БГНЕС