Извадиха от търг светлинния меч на Люк Скайуокър

Светлинният меч на един от ключовите герои от киносагата „Междузвездни войни“ Люк Скайуокър беше изтеглен от търг в САЩ заради съмнения в неговата автентичност. Това се казва в изявление на аукционна къща Profiles in History, която е организатор на търга.

Светлинният мече беше представен като реквизит, който е използван на снимачната площадка от актьора Марк Хамил, изиграл Люк. Той трябваше да се превърне в „черешката“ на аукциона, който ще се състои от 11 до 14 декември в Лос Анджелис, щата Калифорния.

В рамките на търга се предлагат още около 25 предмети, свързани с популярната киносага.

Според прогнозите мечът щеше да донеса над 200 хиляди долара. Някои клиенти на социалните мрежи изразиха съмнение, че реквизитът е истински. Според тях става дума за копие или прототип.

Заради противоречията във връзка с произхода на светлинния меч и дали той наистина е дело на декоратора Роджър Кристиан, аукционната къща реши да го изтегли. Самият декоратор заяви, че по-рано е изпратил официално писмо до Profiles in History, с което потвърждава автентичността на лота.

През септември тази година светлинният меч на друг герой от поредицата Анакин Скайуокър беше продаден за над 179 хиляди долара. /Ройтерс