„Не се нуждая от награди“, заяви режисьорът на лентата Питър Фарели
„Не се нуждая от награди“, заяви режисьорът на лентата Питър Фарели / БГНЕС
"Зелената книга" грабна наградата за най-добър филм на Гилдията на продуцентите

„Зелената книга“ грабна отличието за най-добър филм по време на церемонията по раздаването на наградите на Гилдията на продуцентите, което се проведе в Бевърли хилс, съобщава АФП.

Филмът, в който главните роли се изпълняват от Махершала Али и Виго Мортенсен се пребори в конкуренция с „Рома“, „Роди се звезда“, „Фаворитката“, „Черната пантера“, „Луди богати азиатци“, „Вице“ и „Бохемска рапсодия“, които в началото на месеца си тръгнаха със статуетки от „Златните глобуси“.

„Зелената книга“ разказва за необичайното приятелство между Дон Шърли – чернокож виртуозен пианист и неговият шофьор – Тони Лип, по време на концертно турне в Дълбокия Юг през 1962 година.

„Не се нуждая от награди“, заяви режисьорът на лентата Питър Фарели по време на награждаването. „Това е все едно Уорън Бъфет да спечели от лотарията. Изключително благодарен съм“, допълни той.

Сред отличените в другите категории бяха – за най-добър анимиран филм беше обявен „Спайдърмен – в спайди вселената“, „Американците“ спечели приза на най-добра телевизионна драма, а „Удивителната мисис Майзел“ спечели в категорията за комедиен сериал.

Макар наградите на Гилдията на продуцентите да не са от категорията на „Златните глобуси“, те се смятат за по-точен барометър за „Оскар“-ите. Призовете и на двете организации във водещите категории през 20 от общо 29-те години, откакто се връчват, са съвпадали.

Това включва миналогодишният победител „Формата на водата“, въпреки че през 2017 година призът за най-добър филм на Гилдията на продуцентите грабна „Ла Ла Ленд“, а „Оскар“ получи „Лунна светлина“.

Номинациите за „Оскар“ ще бъдат обявени на 22 януари, а самата церемония ще се състои на 24 февруари. / БГНЕС