Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка

Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка
Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка / БГНЕС

Знаменитият южноафрикански шеф готвач - суперзвездата Сиба Мтонгана - се завръща с нов сезон по Food Network - "Трапезата на Сиба: Просто великолепно!”.

Къде се крие тайната на Сиба? Тя добавя във всяко ястие своя нетрадиционна подправка. Това е „уау факторът”, както тя я нарича.

„Обичам да готвя лесни за приготвяне африкански ястия, но със страхотен ефект.“ Казват, че и самата тя притежава този „уау фактор“. Нейната енергия е заразителна. Само за няколко години кулинарното й шоу се превърна в хит и се излъчва в 128 страни, като в Полша и Русия води рейтинговите класации.

През 2017 Сиба покани на своята трапеза, не само най-близките си хора. Тя отвори собствен ресторант, защото това е била отдавнашна нейна мечта.

„Обичам да си поставям цели - пет-десетгодишни. За 2015 целта беше кулинарна книга. Вече е на пазара. 2017 реших, че ще е годината на ресторанта. И той отвори врати.”

Време е за нови планове!

Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка
Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка / БГНЕС

Но преди това ето какво споделя звездата в кухнята Сиба:

Въпрос: С кои думи би описала своите ястия?

Сиба: Прости и лесни. Аз използвам продукти, които лесно може да намерите във всеки супермаркет. Другото условие е да са сезонни и местно производство.

Въпрос: Кое е любимото ти ястие, когато беше малка?

Сиба: Казва се мфино - това е задушен лук, зелена чушка и спанак с царевично брашно. Мама ни го приготвяше за училище. Това ми напомня за дома.

Въпрос: Кои са любими те ти моменти, свързани с кулинарията?

Сиба: Когато представях рецептите си в Лондон, Белгия, Португалия и Дубай беше страхотно изживяване. Бях и в Русия на фестивала „Вкусът на Москва“.

Въпрос: Имаш ли си готварско мото?

Сиба: Пробвай рецептите отново и отново докато не си 100% сигурна.

Въпрос: А в живота?

Сиба: Дай всичко от себе си, останалото остави на Господ.

Въпрос: Коя кухня обичаш?

Сиба: На първо място – азиатската, а след това френската.

Въпрос: Има ли хора, които се страхуват да те поканят на вечеря?

Сиба: Има хора, които са малко притеснени, когато съм в списъка с гостите. Но аз не мисля, че това би трябвало да ги притеснява. Аз съм строга само тогава, когато съм жури на някой конкурс.

Въпрос: Ако можеш да избираш, коя суперсила би искала да притежаваш?

Сиба: Да контролирам времето. Да го забавям, забързвам или да го връщам, особено когато съм със сина си и гледаме Дисни Джуниър.

Въпрос: Кой би бил мечтаният ти гост?

Сиба: Опра Уинфри. Следя кариерата й от години.

Въпрос: И в менюто ще има....

Сиба: Ще бъде брънч. Ще сервирам домашно мюсли с кисело мляко и нар, много зеленчуци, козе сирене и яйца на очи. За десерт – бисквити флорентини и мини чийзкейк.

Въпрос: Твоето вкусно прегрешение?

Сиба: Хляб и сладолед!

Въпрос: Петте неща, които винаги имаш в кухнята?

Сиба: Мляко, сирене, масло, чоризо и босилково песто.

Въпрос: Какъв съвет би дала на домакините?

Сиба: Да готвят на бавен огън. Става по-вкусно. И още – винаги да опитват докато не се получи перфектното ястие.

Въпрос: А кой е най-добрият съвет, който ти получи?

Сиба: Майка ми ме научи, че образованието е ключът. И още – прави това, което обичаш и никога няма да имаш чувството, това е работа.

Въпрос: Какъв съвет би дала на тези, които посрещат много гости?

Сиба: Когато очаквате много гости, направете такова меню, в което повечето работа по приготвянето може да се направи предварително. Уверете се, че ястията са лесни, но вкусни и представителни. Този сезон аз приготвям леки салати с пресни и с гриловани плодове или зеленчуци.

Въпрос: Какво би предложила като тристепенно меню на влюбена двойка?

Сиба: За начало – ордьовър от морски дарове. Те са страхотен афродизиак. Личното ми предпочитание са скаридите и мидите, сервирани с дресинг от нар. За основно – сьомга с гриловани зеленчуци и пресни картофи. Десертът трябва да е шоколадов - шоколад с ядки и малини.

Въпрос: Коя е любимата ти напитки в топлите летни дни?

Сиба: Прясно изцеден зелен сок с джинджифил и лимон или сорбе от личи.

Въпрос: А когато си почиваш вкъщи?

Сиба: Специалист съм по безалкохолните коктейли. Обичам напитки на основата на ройбос и добавям от моите любими вкусове.

Въпрос: Какво обичаш да приготвяш за семейството ти?

Сиба: Обичам да приготвям морска храна. Дори децата ми много обичат скариди и калмари. Сега дори пастата приготвям с тях.

Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка
Сиба – звездният шеф готвач на Южна Африка / БГНЕС

Петте най-важни урока в живота на Сиба:

1. Слушай майка си, защото знае най-добре. С всяка изминала година все повече се убеждавам в това.

2. Подготвяй се добре за момента, независимо дали си в кухнята, в дома или в училище.

3. Смей се много. Не се вземай на сериозно. Животът може да е предизвикателство и лесно може да попаднеш в клопка ако около теб е хаос. Аз съм се фокусирала в това да превърна моето пътешествие на живота в забавление. Животът е твърде кратък, за да се фокусираш само върху едно нещо.

4. Понякога трябва да жертваме нещо в настоящето, за да получим награда по-късно. Не всичко в живота е забавно и лесно, но ако работиш здраво, когато ти е трудно, то светлината в тунела ще свети по-ярко, отколкото си очаквал.

5. Заобикаляй се с правилните хора - тези, които те вдъхновяват, мотивират и подкрепят твоето пътуване живот.

[b]Сиба ви кани на "Трапезата на Сиба: Просто великолепно!“ по телевизия Food Network всеки четвъртък от 22 часа. [/b] /БГНЕС