Сърфистите – преносители на супербактерии

Супербактериите, на които не действат антибиотиците, се срещат три пъти по-често в червата на сърфистите, отколкото при останалите хора. Това се казва в статия, публикувана в списание Environment International.

„Не казваме, че човечеството трябва да избягва морето и никога да не кара сърф, което носи много ползи за физическото и психическото здраве на хората. От друга страна е важно хората да знаят за всички рискове, свързани със сърфирането, и съответните плажни власти да предприемат всички мерки за защита на общественото здраве“, заяви Уилям Гейз от британския университет Ексетър.

През последните години лекарите все по-често се сблъскват с така наречените „супербактерии“ – микроби, които не се подават на лечение с антибиотици. Сред тях има както много редки, така и много опасни и разпространени патогени, като например златистият стафилокок или пневмокок. Съществува реална опасност всички антибиотици да загубят своята ефективност и медицината да се завърне в „тъмните векове“.

Според учените главните „инкубатори“ на тези микроби са болниците и животновъдните ферми, където антибиотиците се използват за ускорения растеж на месните породи добитък. И във фермите, и в болниците са концентрирани големи количества на носители на инфекциите.

Гейз и неговите колеги са разкрили още един източник на подобни бактерии и пътят на тяхното разпространение, проучвайки микрофлората на стомаха и червата на хората, които често посещават басейни, плажове и други места, където има големи количества вода. /БГНЕС и РИА „Новости“