Заразите в самолет се предават само на най-близко седящите пътници

Вероятността човек да се зарази от болен пасажер в самолет е много висока единствено за хората, които са седнали на местата пред, зад и на разстояние две седалки до заразноболния човек, твърдят американски учени. За пътниците, които са на такова разстояние от него, рискът да се заразят е 80%. За всички останали пътници, вероятността е по-малка от 3%.

Това изследване е публикувано в научното списание „Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)“. То е дело на учени от университета в Емори и Технологичния институт в Джорджия. Това е първото подобно изследване, което изчислява шансовете за заразяване от близост с болен пътник в самолет.

.Това изследване опровергава широко разпространеното убеждение, че ако един човек киха или кашля в самолет, той ще зарази всички пътници. Учените са направили проверка за вируси на заболявания, които се предават по въздушно-капков път, като са взели проби от масичките и коланите. По тях не са били открити следи от вируси, което означава, че повечето болести се разпространяват чрез кашлица или кихане. Учените припомнят също, че педантичното спазване на хигиена по време на полет като миене на ръцете и използване на дезинфектанти са важни средства за намаляване на риска от заразяване.

Те са изчислили също, че при заразноболни членове на екипажа могат да бъдат заразени 4.6 пътници на полет. /АФП