Интензивен спорт дори и за генетично предразположени към сърдечни болести хора

Редовни и дори интензивни упражнения се препоръчват за здраво сърце
Редовни и дори интензивни упражнения се препоръчват за здраво сърце / БГНЕС

Интензивните спортни упражнения значително намаляват риска от инфаркт, исхемия или внезапно спиране на сърцето, дори и при хора, които страдат от генетично обусловени болести на сърцето, се казва в статия от кардиолози, която е публикувана в списание Circulation.

Според статистиките на Световната здравна организация, сърдечно-съдовите заболявания, инсултите и хроничната сърдечна недостатъчност, са главни причини за смъртността на хората в глобален мащаб. Всяка година от тях умират около 17 млн. души. Една от главните причини за това е високото кръвно, което се дължи на неправилно хранене, застоял начин на живот и вредни навици.

Вероятността от развитие на инсулт, инфаркт или исхемия, силно зависи от наличието на определени дребни мутации в гените, отговарящи за производството на холестерол, еластичността на стените на артериите и др. непосредствено свързани със съсктоянието на кръвоносните съдове и реакцията сърцето на стрес и натоварване.

Според Ингелсон ,който е един от авторите на проучването, лекарите често препоръчват на носителите на такива гени да избягват сериозни физически натоварвания и да не се занимават с професионален и полупрофесионален спорт. Според лекарите това значително намалява вероятността от внезапна или преждевременна смърт при такива хора. Според британските биолози подобни идеи са погрешни и дори опасни за здравето на носителите на такива мутации. Това става ясно от анализ на събираните данни в рамките на проекта UK Biobank от 2006 до 2010 год. В тази инициатива са участвали около 480 000 млади и по-възрастни британци, които са се съгласили да минат през пълен набор от физиологични и генетични изследвания. /РИА-Новости