Химическо съединение предотвратява рецидив на рак на черния дроб

Учени от японския Институт за физикохимически изследвания RIKEN откриха, че химическо съединение на основата на витамин А предотвратява рецидив на хепатоцелуларния карцином. Това е най-разпространената и агресивна форма на рака на черния дроб, която често става неизлечима. Карцином - това е най-разпространената и агресивна форма на рака на черния дроб, която често става неизлечима. Това съобщава кратко списание МedicalXpress.

Специалистите открили, че ацикличният ретиноид намалява в клетките на черния дроб експресията на гена MYCN, който способства аз развитието на тумори и е свързан с неблагоприятната прогноза. според резултатите от изследването потискането на активността на MYCN в раковите клетки действително намалява скоростта на деление на клетките, спира нарастването на злокачествената тъкан и увеличава броя на загиващите клетки.

Учените взели биопсия от тъканите на черния дроб от болни от рак пациенти, които взимали големи дози ацикличен ретиноид (600 милиграма в денонощие) след хирургическа операция. Оказало се, че препаратът намалява броя на стволовите клетки на черния дроб, в които, освен синтеза на MYCN, се изработва и молекулата за адхезия на епителиалните клетки (EpCAM). Те играят важна роля в канцерогенезата и образуването на метастази.

Изследователите са пристъпили към клинични изследвания на ацикличния ретиноид с участието на хора, за да докажат ефективността на препарата. /БГНЕС