Демонстрация на топ медицинска БГ технология в Европейския парламент

Демонстрация на топ медицинска БГ технология в Европейския парламент
Демонстрация на топ медицинска БГ технология в Европейския парламент / БГНЕС

Топ медицинска БГ технология беше демонстрирана пред Европейския парламент днес. Дигиталното решение на Чек Пойнт Кардио ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването, съобщиха за БГНЕС представители на ЕП.

Набиращата все по-голяма популярност система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време Чек Пойнт Кардио, беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване.

Под председателството на евродепутата Андрей Ковачев и със специалното участие на еврокомисаря Мария Габриел, на една маса седнаха представителите на Европейската комисия, на европейски пациентски организации, и на дигиталната индустрия в здравеопазването, за да планират бъдещето на електронното здравеопазване.

Европа е континентът са най-голяма нужда от дистанционна диагностика и грижа, поради застаряващото население и ръста на хроничните заболявания.

Държави като Естония, Финландия и Хърватия, вече въвеждат цялостна промяна в здравните си системи, каза Тапани Пиха, отговорник за трансграничното електронно здравеопазване в ЕК. Те започват да инвестират в превантивен модел на здравеопазване, базиран върху масирано наблюдение на населението и създаване на бази данни, които да се анализират и да се изграждат прогностични модели. 22 от 28 държави от ЕС вече работят по подобни проекти, включително България.

Общо мнение е, че дигиталната трансформация на здравето изисква, пациентът да застане в центъра на инвестициите, а не медицинското заведение.

За тази цел, технологиите, подобни на Чек Пойнт Кардио, са изцяло в посоката на бъдещото европейско здравеопазване. /БГНЕС