Севда Асенова: Олимпиадата в Токио е далече, гордея се с Кубрат

"Целта ми винаги е била качвайки се на ринга, да постигна най-доброто. В момента, в който взема медал, аз съм щастлива", това заяви българската боксьорка Севда Асенова, предаде репортер на БГНЕС.

Националката ни по бокс в категория до 48 кг. бе избрана за спортист №1 на месец октомври в традиционната анкета на Пресклуб „България“. През август Севда Асенова спечели титлата на първенството на Европейския съюз за жени в италианския град Каша, а преди месец тя завоюва и златния медал в своята категория и стана носител на купа „Балкан“ от едноименния международен турнир, на който София бе домакин.

Севда разказа за неприятния спомен от началото на своята кариера, когато на турнир в чужбина е трябвало да се състезава с екип на клубния си отбор „Локомотив“ (Русе).

„Тогава много ме заболя, като не можех да кажа, че представям България. Личният ми треньор купуваше със свои средства националния екип, за да може да играем на Европейско. Затова сега съм изключително благодарна на БФБокс и лично на президента й Красимир Инински, който не само ни осигурява екипи и всичко необходимо, но ни гледа като свои деца“, сподели Асенова.

Тя обяви, че иска първо на Европейското в Полша през май да спечели квота за Световното, а от самия шампионат в Индия през ноември да вземе медал. „Желанието и амбицията ми за следващата година са да взема медал от Световното. Не търся голямото, но би било добре дошло".

„Най-красивото нещо в бокса е, че те учи на възпитание, култура и уважение към хората. Не мога да го сравня с боя на улицата. Всеки казва, че е мъжки спорт, но да не забравяме, че и във футбола играят жени. Няма по-хубаво от това да има ред и дисциплина“, коментира българската боксьорка“.

Относно представянето на Кубрат Пулев и другите ни боксови състезатели Асенова сподели: „Аз не гледам бокс. Аз тренирам, обичам да спортувам, но не обичам да гледам спорт. Обожавам и уважавам Кубрат като човек. Винаги се интересувам какво е направил и докъде е стигнал, защото не бива да забравяме, че той е един от най-големите спортисти на България. Гордея се с него“, обобщи Севда.

За следващата олимпиада в Токио през 2020 г. Севда не иска още да говори. „Много е далече, ще видим“, заяви тя.

Националният треньор на жените Фикрет Ереджебов, който също присъства на награждаването й, сподели, че целта му за догодина ще е максимален брой квоти за Световното първенство при жените.

Той пожела поне един медал на 4-те ни девойки, които започват след дни участието си на Световното първенство в Индия.

Треньорите на националния тим Петър Лесов и Веселин Тодоров определиха в шампионата да участват трикратната европейска шампионка Еми-Мари Тодорова (48 кг), шампионката от София 2017 Горяна Стоева (51), европейската вицешампионка от София 2017 Аслъхан Мехмедова, която в Индия ще боксира в по-ниската за нея категория – до 60 кг, и бронзовата медалистка от европейското в Турция през 2016 г. Мелис Йонузова (до 69 кг). /БГНЕС