Контузия сложи край на доминацията на Учимура в гимнастиката

Легендарният Кохей Учимура бе спрян от контузия в Монреал
Легендарният Кохей Учимура бе спрян от контузия в Монреал / БГНЕС

Неизменният световен шампион от 2009-та година насам Кохей Учимура не преодоля квалификацията в многобоя на Световното първенство по спортна гимнастика в Монреал, Канада, след като получи контузия в глезена.

Японецът спечели шест поредни световни титли, добавяйки и два златни олимпийски медала в най-престижната дисциплина, но тоталната му доминация бе прекъсната в Монреал. Учимура се приземи лошо след прескока и очевидно изпита болка в левия глезен. 28-годишният гимнастик показа характер и изигра съчетанието си на успоредка, но имаше явен проблем при приземяването и накуцваше при оттеглянето си от подиума. Малко след това Учимура обяви на съдиите, че не може да продължи квалификацията.

"Съжалявам много за хората, които дойдоха да ме подкрепят. Моля за извинение и съотборниците си. След прескока не можех дори да ходя. Исках да се опитам да завърша състезанието", сподели Учимура.

Най-добър резултат в квалификацията постигна кубинецът Манрик Лорде с 86.699, а големият съперник на Учимура - украинецът Олег Верняев остана втори със сбор от 85.431. Българският представител на Световното първенство Йордан Александров не успя да се класира за финала, след като остана 21-ви в квалификацията с общ резултат 72.665. /БГНЕС