Борис Йотов бе награден за спортист на месеца

Борис Йотов бе награден за най-добър спортист на месец септември, след като завоюва титлата на Европейското първенство по гребане за младежи до 23 години в Полша. Йотов пребори конкуренцията на спортната гимнастичка Памела Георгиева и джудиста Денислав Иванов, за да спечели приза, предаде репортер на БГНЕС.

"Неочаквано така се случи и понеже не го очаквах ми вдъхва самочувствие да тренирам по-усилено за следващите години, за да мога да отивам уверен там и да се чувствам сигурен", призна Йотов, който вече насочва погледи към състезанията при мъжете и Олимпийските игри в Токио след три години.

"Борис вече се е доказал като изграден елитен състезател, така че изключително много се надяваме той не само да участва в Олимпийските игри през 2020, а да търсим възможност и за класиране в осмицата. Тази година беше доста трудно организационно, януари месец той не беше стъпил както трябва, постепенно се вработи, надявам се, че следващата година ще бъде по-стабилно като резултати и това да го доведе до едно добро участие през по-следващата година за покриване на олимпийска квота. Той е млад състезател, една от надеждите ни за Олимпийските игри, само да е здрав и всичко да върви по план, останалото той ще си го направи. Ще се пробва вече и при мъжете през следващата година в някоя от Световните купи и по този начин ще се радвам наши лодки да се класират на предна позиция в медалите", коментира президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Нейков призна, че не е доволен от представянето на двойката Кристиян Василев и Георги Божилов, които завършиха на 11-то място на Световното първенство за мъже и жени в Сарасота, Флорида. "Все още не сме имали заседание на УС след Световното първенство, но лично за мен не съм доволен от представянето на двойката, те имат много по-големи възможности от това, което реализираха и показаха там. Направихме един старт, после не можаха да влязат в добра координация и това ни лиши от една борба за големия финал. Падна мотивацията, падна настроението и едвам се събрахме за последната финална гонка за Б финал. Това, което очаквахме, не беше това, което се реализира. Трябва да потърсим възможности за някакво разчупване на тази ситуация, защото по този начин малко е затворена лодката. Въпреки това, те са пети на Европейското първенство тази година, но след това имаше 1-2 лодки, които не можаха да реализират същия резултат на Световното. Трябва малко да променим стила на работа, надявам се, че ще се справим", каза Нейков. /БГНЕС