Бах: Спираме спортисти само със сериозни индикации за допинг провинения

Всички руски спортисти, на които бе забранено да участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан следващия месец, са имали "сериозни индикации за допинг провинения в миналото", разкри президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Вчера МОК обяви, че няма да допусна на Олимпиадата три от големите надежди на Русия за медал - състезателят по бързо каране с кънки Виктор Ан, биатлонистът Антон Шипулин и състезателят по ски бягане Сергей Устюгов. По-рано от списъка с участници бяха извадени също фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин. Всички тези спортисти няма официални наказания за допинг, но днес Бах уточни, че е имало много сериозни индикации, че те са имали допинг провинения в миналото. Вчера от Руския олимпийски комитет отхвърлиха варианта за пълен бойкот на Игрите, но от Руската федерация по фигурно пързаляне заявиха, че "МОК прави всичко възможно да принуди руските спортисти да се откажат от участие в Пьончан.

Още в края на миналата година МОК наложи забрана на Русия да участва на Олимпийските игри, но заяви, че ще позволи на всички чисти атлети от страната да участват под неутрален флаг. Олимпиадата в Пьончан започва на 9-ти февруари. /БГНЕС