Севернокорейките от единния корейски отбор по хокей на лед пристигнаха в Кесон

Хокеистките на Севера вече са на южнокорейска земя.
Хокеистките на Севера вече са на южнокорейска земя. / БГНЕС

Севернокорейските хокеистки които ще формират единен корейски отбор по хокей на лед на Зимните олимпийски игри, пристигнаха в Южна Корея в четвъртък, за да започнат тренировки с новите си съотборнички.

"Кънкьорките, носещи севернокорейските си екипи пресякоха сухоземната граница близо до Кесон", съобщи в сряда министерството на обединението на Сеул, цитирано от АФП.

Те са част от спортната делегация на Пхенян, която през следващия месец ще се подготвя за предстоящите Игри в Пьончан, на изток от Сеул.

През уикенда двете Кореи и Международният олимпийски комитет се споразумяха Северът да изпрати в съседката си 12 свои играчи, които да се сформират единен женски отбор по хокей на лед заедно с още 23 южнокорейски кънкьорки.

И макар и международната общност да приветства сближаването на разделения полуостров в името на спорта, голяма част от Сеул възропта срещу решението за единен отбор. Аргументът, бе, че в името на политическите си цели страната лишава някои от своите състезатели от шанса да се състезават на Олимпиадата.

Бяха изразени и опасения, че внезапното прибавяне на толкова много играчи, толкова близо до състезанието ще наруши вече изградената отборна химия.

Пхенян ще има още 10 спортисти, участващи в Игрите в Пьончан: трима състезатели в ски бягането, трима в алпийските ски дисциплини, двама по шоттрек и две двойки по фигурно пързаляне. /АФП