Бегачи и колоездачи премериха сили на „Витоша летен фест 2018”

Спортни състезания, забавна програма, песни, танци и различни демонстрации. Това бяха само една малка част от забавленията, включени в програмата на провелия се „Витоша летен фест 2018“, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието се организира от Столична община и Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и е част от инициатива „София - Европейска столица на спорта 2018“. Провежда се за четвърта година, а мястото отново бе хижа „Момина скала“ на Витоша.

„Това е емблематично място за софиянци. Оттук тръгват 12 километра бягане, а участниците са най-добрите в България. Има и трасе за планинско колоездене – 7, 14 и 21 километра, според възрастовите групи. Маршрутът също е тежък, с денивелация. Има и поход за всички участници“, разказа Анатолий Илиев, организационен секретар на инициативата „София 2018 – Европейска столица на спорта“.

Състезанията бяха в две дисциплини – планинско бягане по 12-километровото трасе „Кумата“, както и планинско колоездене - старт по 7/20 - километровото (една/три обиколки) трасе „Копитото“. Проведе се и туристически поход с дължани 3,5 километра и времетраене около 2 часа, който беше под надслов „Обичам Витоша“.

Организаторите споделят, че интересът към състезанията е голям, а в двете дисциплини участие са взели около 650 души.

„Подготовката за дългите бягания е целогодишна. Аз се състезавам от 14-годишна възраст. Оттогава не съм спирал да тренирам. Всеки ден бягам между 20 и 25 километра“, споделя Димчо Митов, който финишира първи в планинското бягане.

Той споделя, че силата, която го мотивира да продължава с тежките тренировки е единствено вътрешното желание за себеусъвършенстване.

Някои от участниците обаче не бяха дошли за победа, а заради приятното изживяване. „За първи път идвам тук. Емоцията е голяма. Не съм от най-добрите, но реших да пробвам. Надявам се, да не съм от последните. Ще бъде купон“, сподели Десислава, участник в колоезденето с дължина 21 километра.

Тази година в програмата бяха включени и други интересни прояви, като надпревара по бързо разпъване на палатка и теглене на въже, а децата използваха безплатно опънатия над Боянската река алпийски тролей. /БГНЕС