Кевин Майер е фаворит за наградата, след като подобри световния рекорд в десетобоя.
Кевин Майер е фаворит за наградата, след като подобри световния рекорд в десетобоя. / БГНЕС
Станаха ясни номинираните за атлет на годината

Международната атлетическа федерация (IAAF) обяви имената на 10-те номинирани за атлет на годината при мъжете, след като вчера бяха оповестени и претендентките за наградата при жените.

Фаворите за наградата е французинът Кевин Майер, който тази година подобри световния рекорд в десетобоя, а освен това спечели титлата от Световното първенство на закрито. Сред номинираните е и сензационният победител в овчарския скок на Европейското първенство това лято Арманд Дуплантис, който на 18 години записа най-добрият резултат в дисциплината за сезона. Новият световен рекордьор на 60 метра на закрито Крисчън Коулман и гюлетласкачът от Нова Зеландия Томас Уолш, който направи най-доброто тласкане от 2003-та година насам, също попадат в списъка. Останалите, които ще се борят за наградата са Тимът Шейру (Кения), Елиуд Кипчоге (Кения), Емануел Корир (Кения), Ноа Лайлс (САЩ), Луво Манионга (ЮАР) и Абдераман Самба (Катар).

При жените фаворитка за престижното отличие на IAAF е седмобойката Нафиасту Тиам, която стана европейска шампионка и е непобеден в дисциплината през годината, а останалите номинирани са Дина-Ашър Смит (Великобритания), Беатрис Чепкоеч (Кения), Сифан Хасан (Холандия), Катерине Ибаргуен (Колумбия), Мария Ласицкене (Русия), Шона Милър (Бахамите), Сандра Перкович (Хърватия), Кастер Семеня (ЮАР) и Анита Влодарчик (Полша).

Церемонията по връчването на наградите ще се проведе в Монако на 4-ти декември. /БГНЕС