Такеда отрече да е участвал в корупция, свързана с Токио 2020

Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекацу Такеда отрече участие в подкупи, след като бе обвинен от Франция в корупция, свързана с Олимпиадата в Токио през 2020. Такеда сподели, че е съдействал на съдия при изслушване в Париж на неупомената дата и „обяснил, че не е бил въвлечен в подкупи или други незаконни дейности“.

Френски съдебен източник заяви пред AFP, че Такеда е бил обвинен на 10 декември от разследващи съдии, които са разглеждали случай на плащане в размер на близо 2 млн. евро, преди японската столица да бъде избрана за домакин на Олимпийските игри. Френското разследване, което започва през 2016, споменава две плащания на фирма, свързана със сина на бившия сенегалски президент на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации.

Транзакциите са били извършени на два етапа, преди и след вота за домакин на Международния олимпийски комитет. Такеда добави, че ,,никаква нова информация“ не се е появила по време на изслушването със съдията в Париж. Президентът завърши с това, че ,,грешната информация, по която е бил обвинен се е разпространила“ и обеща, че ,,ще сътрудничи на разследващите, за да изчисти името си“. /БГНЕС