Меси напуска Барселона при отцепване на Каталуния

Звездата на Барселона Лионел Меси може да напусне клуба без неустойки, ако Каталуния получи независимост и се отцепи от Испания, съобщават медиите в Испания. Аржентинският гений наскоро подписа нов договор с Барса, който ще го задържи на "Ноу Камп" до 2021-ва година, но в контракта има записана специална клауза, свързана със случващото се в региона напоследък.

Ако Каталуния се отцепи от Испания и в резултат на това Барселона напусне Ла Лига, то Меси може да си тръгне от клуба. Клаузата гласи, че Меси е свободен да напусне, ако "Барселона не играе в някое от водещите първенства в Европа", което означава, че той ще остане в тима, ако каталунците заиграят във Висшата лига, Серия А, Лига 1 или Бундеслигата. Иначе клаузата за откупуване на аржентинеца е 700 милиона евро и всеки, който иска да вземе Меси, ще трябва да заплати тази сума. От Барселона отказаха да коментират тези твърдения.

Парламентът на Каталуния обяви независимост след референдума на 1 октомври, поради което централната власт в Испания временно отне автономния статут на областта. Ако се стигне до отцепване на Каталуния, не е ясно какво ще стане с тима на Барселона, но се предполага, че ще бъде позволено на клуба да продължи да се състезава в Ла Лига. /БГНЕС