Реал Мадрид и Ливърпул в сблъсък за най-ценния клубен трофей

Два от най-големите отбора във футболния свят - Реал Мадрид и Ливърпул, ще се изправят един срещу друг тази вечер във финала на Шампионската лига. Двубоят на Олимпийския стадион в Киев започва в 21:45 часа българско време.

Реал и Ливърпул са два от най-успешните клубове в историята на най-престижния европейски турнир, като мадридчани са рекордьори с 12 титли, докато Ливърпул имат пет трофея от надпреварата във витрината си. И двата отбора могат да запишат исторически постижения при успех тази вечер. Реал Мадрид ще се превърне в първия клуб в новата история на турнира, печелил трофея три пъти подред, докато при победа мърсисайдци ще излязат еднолично на трето място в класацията за най-много европейски титли – пред тях ще бъдат единствено днешният им съперник и Милан (7).

Реал е абсолютният доминатор в Шампионската лига в последните години, като това е четвърти финал за Кралския клуб за пет години, като в предишните три те на два пъти победиха градския си съперник Атлетико Мадрид и веднъж – Ювентус. За Ливърпул това ще е първи финал от 2007-ма година насам, когато „червените“ загубиха от Милан. Последният им триумф в турнира е от две години по-рано и знаменития успех срещу „росонерите“ в Истанбул.

Историята зове и звездата на мадридчани Кристиано Роналдо, който може да стане първият играч в историята с пет трофея от Шампионската лига след преименуването ѝ. За Роналдо мачът е и пряка битка с основния му конкурент за Златната топка през тази година – направилият феноменален сезон с Ливърпул Мохамед Салах. Португалецът има 50 гола в 49 мача за клубния и националния си отбор, докато статистиката на Салах е 49 гола в 55 мача за Ливърпул и Египет. Наскоро египтянинът подобри рекорда за най-много голове в един сезон във Висшата лига, откакто в нея участват 20 отбора – 32 попадения.

Другата голяма битка е при треньорите. Зинедин Зидан също може да влезе в историята с трети пореден триумф в Шампионската лига, и то в едва третия си сезон като треньор на Реал. Юрген Клоп от своя страна има загуби в последните си пет финала, включително и този на Шампионската лига през 2013-та година, когато неговият Борусия Дортмунд бе победен от Байерн Мюнхен. През този сезон обаче Клоп поведе „червените“ още от плейофите за груповата фаза на надпреварата и ги закара на финал със страхотен атакуващ футбол, като междувременно възпитаниците му подобриха рекорда за най-много отбелязани голове в един сезон на турнира – 46.

Ливърпул има превес в досегашните мачове между двата отбора, като „червените“ са записали три победи срещу две поражения в пет двубоя. Най-важният сблъсък в историята на съперничеството несъмнено е финалът на Купата на европейските шампиони през 1981-ва година, когато мърсисайдци печелят с 1:0 с гол на бранителя Алан Кенеди. През сезон 2008/09 Реал и Ливърпул се изправиха един срещу друг на осминафиналите на Шампионската лига, когато английският тим записа две победи – 1:0 на „Сантяго Бернабеу“ и 4:0 на реванша на „Анфийлд“. Двете победи за Реал дойдоха в груповата фаза на турнира преди три години, когато в същата група бе и българският Лудогорец. Тогава Реал спечели с 3:0 в Англия и 1:0 в Испания.

Наставниците и на двата тима ще могат да разчитат на почти всички свои играчи, като големият отсъстващ за Ливърпул е халфът Алекс-Окслейд Чембърлейн. Добрата новина за „червените“ е, че Джеймс Милнър и Емре Джан минаха успешно фитнес тест и ще могат да вземат участие в мача, но надали германският полузащитник ще започне титуляр, с оглед на това, че не е играл от доста време. Защитниците Хоел Матип и Джо Гомес също са извън сметките заради контузии.

Зидан от своя страна има щастието да разполага с пълния си състав. Въпросителната пред него е дали да заложи в титулярния състав на Карим Бензема, Гарет Бейл или Лукас Васкес, като според експертите най-вероятно е шанс да получи френският нападател, който се разписа два пъти срещу Байерн Мюнхен в реванша от полуфиналите между двата тима.

Зидан призна, че очаква изключително тежък мач. „Това най-вероятно ще е най-трудният финал, в който сме участвали. Знаем, че ще трябва да бъдем на върха на възможностите си, и то на всички нива, не само физически. Те са английски отбор, така че няма да се предадат никога, но те не разчитат само на физическите си качества. Ливърпул са силни технически, притежават изключителна скорост и страхотни играчи“, коментира френският специалист.

„Изключително горд съм от това, което постигнаха момчетата“, сподели Клоп. „Ние сме Ливърпул, напът сме да станем много добър отбор и се представяме на много високо ниво. Това бе едно лудо пътешествие, но ние заслужихме мястото си на финала“, допълни треньорът на „червените“.

Очаквани състави на двата тима:

Реал Мадрид: Навас, Карвахал, Рамос, Варан, Марсело, Каземиро, Модрич, Кроос, Иско, Роналдо, Бензема;

Ливърпул: Кариус, Робъртсън, Ван Дайк, Ловрен, Александър-Арнолд, Милнър, Вайналдум, Хендерсън, Мане, Салах, Фирмино;

Главен рефер: Милорад Мажич (Сърбия). /БГНЕС