Двама от заподозрените лица - бившите президенти на ГФС Цванцигер (вляво) и Ниерсбах (вдясно).
Двама от заподозрените лица - бившите президенти на ГФС Цванцигер (вляво) и Ниерсбах (вдясно). / БГНЕС
Съдът спря разследването срещу трима бивши германски официални лица

Германски съд обяви в понеделник, че е отхвърлил разследването срещу трима бивши президенти на Германския футболен съюз, които бяха обвинени в данъчни измами. Според обвиненията те са се опитали по незаконен начин да осигурят домакинството на Германия на Световното първенство през 2006 година. Заподозрените лица са бившите президенти на Германския футболен съюз Тео Цванцигер и Волфганг Ниерсбах, както и бившият генерален секретар Хорст Шмид. Прокуратурата има една седмица, за да обжалва решението на съда.

И тримата бивши официални лица отрекоха обвиненията по свой адрес. ,,Винаги съм казвал, че обвиненията срещу мен са напълно безпочвени. Сега се чувствам просто облекчен“, заяви Ниерсбах. Цванцигер нарече решението на съда „добро и подходящо“, докато адвокатите на Шмид заявиха, че техният клиент никога не е участвал в корупционни схеми.

Скандалът стана известен на широката футболна общественост през октомври 2015 година, когато немското издание Der Spiegel обвини Германия в тайна схема, чрез която да събере във фонд гласове в подкрепа на кандидатурата за домакинство на страната на Мондиала през 2006 година. Според информации фондът е съдържал 6.7 млн. евро. Парите са били осигурени от президента на Адидас Роберт Луи-Драйфус по молба на президента на комитета, който рекламираше кандидатурата на Германия, Франц Бекенбауер.

Според Der Spiegel Германският футболен съюз е взел парите, за да купи гласовете за германската кандидатура. Фондовете са били трансферирани за церемония по откриването на Световното първенство – церемония, която така и не се състоя. След като скандалът се появи на бял свят, данъчният офис на Франкфурт глоби Германския футболен съюз глоби с 19.2 млн. евро. /БГНЕС