Юрген Клоп направи трансферен удар през лятото, когато взе Шакири за само 13.5 млн. паунда.
Юрген Клоп направи трансферен удар през лятото, когато взе Шакири за само 13.5 млн. паунда. / БГНЕС
Ливърпул надигра Юнайтед и се върна на върха във Висшата лига

Ливърпул победи Манчестър Юнайтед на "Анфийлд" с 3:1 в голямото дерби от 17-ия кръг на Висшата лига. В герой за домакините се превърна резервата Джердан Шакири, който реализира два гола през второто полувреме, които изкачиха мърсисайдци обратно на върха във Висшата лига.

Ливърпул очаквано бе по-опасният отбор в мача и поведе в 24-та минута с хубав гол на Садио Мане. Сенегалецът получи отличен пас от Фабиньо и преодоля Де Хеа със силен шут отблизо. Манчестър Юнайтед изравни резултата след десетина минути, когато Джеси Лингард се възползва от груба грешка на Алисон. Бразилецът не успя да улови едно остро центриране от фланга на Лукаку и изпусна топката. Лингард бе най-близо до топката и я прати над тялото на вратаря за 1:1.

През второто полувреме Ливърпул засили своя натиск и стигна до две попадения, не и без известна доза късмет, благодарение на малко очакван герой. Първо Джердан Шакири замени Наби Кейта в 70-та минута. Три минути по-късно Шакири вече бе в прегръдките на своите съотборници, след като завърши успешно отличен пробив отляво на Садио Мане. Шутът на швейцареца мина между краката на Ашли Йънг, но се получи и рикошет, който вдигна топката, тя се удари от горната греда и се оказа неспасяема за Де Хеа.

Десет минути след влизането си в игра Шакири отново вкара и отново след рикошет. Този път малшансът имаше Ерик Баи, чийто крак повдигна топката, за да не може вратарят на "червените дяволи" да я достигне.

Победата за Ливърпул е под номер 14 в първенството от 17 мача, а тимът все още е непобеден. "Червените" водят в класирането с 45 точки, с една повече от втория Манчестър Сити. Загубата за Юнайтед е пета в Лигата, а отборът е само с 26 точки на шестото място - на цели осем от петия Арсенал и на единадесет от четвъртия Челси. /БГНЕС