Мирза Башич спечели титлата в София

Босненският квалификант Мирза Башич постигна най-големия успех в своята кариера, след като спечели третото издание на турнира DIEMA XTRA Sofia Open 2018, предаде репортер на БГНЕС.

Във финалната среща Башич се наложи със 7-6 (6), 6-7 (4), 6-4 над румънеца Мариус Копил, в оспорван двубой, който продължи 2 часа и 19 минути за радост на препълнените трибуни в зала „Арена Армеец“

Първата част на мача бе много равностойна, като двамата тенисисти си размениха по един пробив. Логично се стигна до тайбрек, в който Башич бе по-убедителен и след 46 минута игра затвори сета.

Втората част започна по перфектен начин за Копил, който след ранен пробив поведе убедително с 3-1. Румънецът продължи да печели сравнително лесно подаванията си, докато не допусна спад в играта с в десетия гейм. Башич съумя в последния удобен момент да реализира пробив и да докара втората част отново до тайбрек. В него този път Копил показа по-голяма увереност, което в крайна сметка му донесе успех и равенство в резултата - 1-1.

В третия решаващ сет Башич бе по-солиден от своя съперник, като съумя в по-важните моменти да покаже по-голяма прецизност и изключително здрава психика. Босненският квалификант реализира ключов пробив при 4-4, който в крайна сметка се оказа достатъчен, за да му донесе и най-голямата победа в неговата кариера.

Преди седмица босненецът беше само на две точки от отпадане на старта на квалификациите (двубой срещу Александър Лазов), а днес триумфира с първата си кариерна титла. Башич започна турнира като №129 в ранглистата, а от понеделник ще заеме рекордното за него 76-то място в световната ранглиста. /БГНЕС