Джокович се завърна на втората позиция в световната ранглиста.
Джокович се завърна на втората позиция в световната ранглиста. / БГНЕС
Джокович отвя Зверев и е на финал в Шанхай

Новак Джокович се класира за финала на тенис турнира от сериите Мастърс 1000 в Шанхай, след като се разправи за един час с Александър Зверев след 6-2, 6-1. Това бе 16 поредна победа във всички турнири от календара на ATP за сърбина, който се бори и за първата позиция в световната ранглиста. 14-кратният шампион на турнирите от Големия шлем измества Роджър Федерер от втората позиция в световната ранглиста, а ако спечели финалния мач, ще се приближи на 35 точки от лидера в класацията Рафаел Надал.

Джокович и Зверев имах един мач помежду си преди полуфинала на китайска земя, като Зверев спечели дебютната си титла от сериите Мастърс 1000 в Рим на финала срещу сърбина през миналата година. Шампионът от Уимбълдън и Ю Ес Оупън обаче е съвсем различен тенисист в момента и излезе пределно мотивиран да спечели срещата.

31-годишният тенисист постепенно увеличи натиска върху противника си и проби подаването на младия германец в петия гейм на първия сет. Последва нов брейк, след който Джокович затвори успешно първата част след 6-2. Всичко в играта му се получаваше, докато Зверев правеше твърде много непредизвикани грешки.

Във втората част картината не бе по-различна, като този път пробивът дойде в четвъртия гейм. Веднага след това Зверев счупи ракетата си, след което получи предупреждение от съдията на стола Фъргюс Мърфи. Доминацията на Джокович продължи и след 6-1 той се класира безапелационно за пореден финал през сезона.

В неделя той ще играе за своята 32-а титла от сериите Мастърс 1000, като негов съперник ще бъде един измежду защитаващия титлата си от миналата година Роджър Федерер и друг млад талант в лицето на Борна Чорич. /БГНЕС