Наоми Осака спечели втора титла от Големия шлем и от понеделник ще е новата номер 1 в света.
Наоми Осака спечели втора титла от Големия шлем и от понеделник ще е новата номер 1 в света. / БГНЕС
Наоми Осака се пребори за титлата в Мелбърн и се качи на световния връх

Японката Наоми Осака спечели втора титла от Големия шлем, след като победи Петра Квитова от Чехия със 7-6(2), 5-7, 6-4 в много драматичен и атрактивен финал на Аустрелиън Оупън. С този успех 21-годишната тенисистка си осигури изкачване на върха в световната ранглиста за първи път в кариерата си.

Двубоят на Род Лейвър Арина бе белязан с атакуваща игра и много обрати, както игрови, така и ментални, но в крайна сметка Осака показа характер и класа, за да стигне до заслужен успех. Първият сет бе много равностоен, като Осака отрази пет точки за пробив, а Квитова - три, преди да се стигне до тайбрек, в който японката вдигна много нивото на играта си и се наложи със 7-2. Осака дръпна рано с пробив във втората част и изглеждаше много близо до успеха при 5-3, когато стигна до три поредни шампионски точки на сервис на Квитова. Чехкинята демонстрира завидна устойчивост, за да вземе пет поредни точки и да продължи битката. Това сломи Осака, която загуби четири поредни гейма, а с това и сета, което я докара до сълзи на корта.

Квитова се бори до последно, но не успя да стигне до трета титла от Шлема.
Квитова се бори до последно, но не успя да стигне до трета титла от Шлема. / БГНЕС

По всичко изглеждаше, че японката няма да има сили да се бори в решаващия трети сет, но младата тенисистка превъзмогна кризата и взе три поредни гейма за преднина от 3-1. Въпреки че Квитова успя за втори път в мача да се спаси от 0-40 на собствено подаване, Осака все пак успя да затвори мача с 6-4 при петия си мачбол и да се превърне в първата представителка на Япония, спечелила титлата от Откритото първенство на Австралия. Осака завърши мача с 9 аса, 33 печеливши удара и също толкова непредизвикани грешки, докато Квитова постигна 33 уинъра срещу 39 непредизвикани грешки.

За Осака това е втора поредна титла от Големия шлем, след като тя спечели титлата и на Откритото първенство на САЩ миналото лято. От понеделник тя за първи път в кариерата си ще се изкачи и на първото място в световната ранглиста, докато Квитова ще повтори най-доброто си постижение и ще заема втората позиция. За чехкинята това е първи загубен финал в турнири от голямата четворка, като тя има две титли на Уимбълдън от 2011-та и 2014-та година. Представянето и в Мелбърн все пак отбеляза невероятното завръщане на Квитова сред най-добрите при жените, след като тя преживя истински кошмар през 2016-та година, когато крадец нахлу в дома ѝ в Простейов и рани лявата ѝ ръка с нож, след което чехкинята трябваше да се подложи на шестчасова операция, за да бъдат спасени пръстите ѝ. Оттогава тя не беше стигала повече от четвъртфинал в Големия шлем.

За днешния си успех Наоми Осака си осигури 2,9 милиона щатски долара от наградния фонд, докато Квитова ще вземе чек за малко над малко под 1,5 милиона. /БГНЕС