Тръмп: Иран не спазва духа на ядреното споразумение

Тръмп се срещна с висшето военно командване в компанията на съпругите.
Тръмп се срещна с висшето военно командване в компанията на съпругите. / БГНЕС

Иран не се придържа към духа на споразумението за мирния характер на ядрената си програма, САЩ не трябва за позволят на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Това обяви в четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Те не се придържат към духа на споразумението си", каза Тръмп при срещата си с висши военни в Белия дом. При това Тръмп съобщи, че скоро ще обяви решението си по повод участието на САЩ в ядрената сделка с Иран.

По-рано стана известно, че Тръмп се готви през следващата седмица да обяви, че анулира Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Това съобщи в четвъртък вестник "Вашингтон пост" като се позова на собствени източници. Според източниците американският лидер ще разкаже защо този план не отговаря на националните интереси на САЩ.

Тръмп се готвел и да си осигури подкрепа в Конгреса на САЩ по този въпрос. Изданието подчертава,че такава стъпка може да доведе до начало на процеса на възобновяване на санкциите срещу Иран.

Очаква се на 12 октомври Тръмп да обяви решението си и да изложи по-мащабна стратегия на САЩ към Ислямската република, която е в списъка на Вашингтон с държавите - спонсори на тероризма. /БГНЕС