Тръмп: Само едно нещо ще проработи със Северна Корея

Доналд Тръмп смята, че само едно нещо може да подейства на Северна Корея, но не разкри кое е то.
Доналд Тръмп смята, че само едно нещо може да подейства на Северна Корея, но не разкри кое е то. / БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че дипломатическите усилия за решаване на севернокорейската криза са се провалили и „само едно нещо ще проработи“, но не посочи кое е то.

„Президенти и техните администрации говорят със Северна Корея 25 години, постигани са споразумения, платени са огромни суми пари“, написа държавният глава в Туитър и допълни, че според него нищо от това не е проработило. „Споразуменията бяха нарушавани, още преди да е засъхнало мастилото, превръщайки преговарящите на САЩ в глупаци. Съжалявам, но само едно нещо ще проработи!“, написа още той.

Президентът се върна към въпроса по време на телевизионно интервю с бившия губернатор Майк Хъкабий, обвинявайки предишната администрация за това, че не се е отнесла достатъчно адекватно с проблема.

Според него той „е трябвало да бъде решен преди 25 години, трябвало е да бъде решен преди десет години, трябвало е да бъде решен по време на администрацията на (Барак) Обама“.

Тръмп и представители на неговата администрация неведнъж са посочвали, че Вашингтон не отхвърля използването на сила срещу Пхенян, като държавният глава дори заплаши да „унищожи“ страната, включително в първата си реч пред Общото събрание на ООН.

За момента обаче американските власти се ограничават само с икономически санкции, последният кръг от които дойде след провеждането на няколко ракетни и ядрени опити на КНДР, включително и изстрелването на две ракети, преминали над Япония. /АФП