Тръмп ще оттегли подкрепата си за иранското споразумение, но САЩ няма да излязат от него

Доналд Тръмп оттегля подкрепата си, но САЩ не излизат от споразумението, обяви Рекс Тилърсън.
Доналд Тръмп оттегля подкрепата си, но САЩ не излизат от споразумението, обяви Рекс Тилърсън. / БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп ще оттегли президентската си подкрепа за иранското ядрено споразумение, но САЩ няма да излязат от него. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън.

„Намерението е да останем в иранското ядрено споразумение, но президентът ще оттегли одобрението си“ от него, заяви Тилърсън по отношение на договора, чиято съдба в момента се намира в ръцете на Конгреса.

По думите му има съгласие във Вашингтон, че Техеран изпълнява техническите изисквания по документа, което означава, че за момента той може да остане непроменен.

Тилърсън допълни също, че Тръмп няма да настоява Конгреса за връщане на санкциите срещу ислямската република, които биха довели до провал на договора. „Обратно връщане на санкциите всъщност би означавало, че ние се оттегляме от договора“, каза държавният секретар.

Вместо това Белият дом настоява за нови санкции, които да бъдат въведени, ако Иран премине определени граници.

Според държавния секретар санкции ще бъдат въведени по отношение на влиятелната иранска Ислямска революционна гвардия. Наказателните мерки ще бъдат насочени към финансови структури и отделни личности, които подкрепят определени дейности. /АФП