САЩ разследват Флин за участие в създаването на пропаганден филм срещу Гюлен

Името на Флин се свързва за втори пореден път с турското правителство.
Името на Флин се свързва за втори пореден път с турското правителство. / БГНЕС

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва фирмата на Майкъл Флин, за участието й в създаването на документален филм, обслужващ турските интереси. Това съобщи в петък електронното издание на вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според вестника, Мълър се интересува от ролята директно на Флин, бивш помощник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност, в създаването на лентата, която всъщност цели да изобличи ислямския проповедник Фетуллах Гюлен.

Както се отбелязва в изданието, по време на миналогодишната предизборна кампания в Съединените щати, компанията на Флин "Флин Интел Груп" е подписала договор за 530 000 долара с турски бизнесмен, близък до президента Реджеп Тайип Ердоган, за лобистка дейност в полза на Анкара. Предполага се, че филмът за Гюлен е част именно от тези пропагандни усилия. Както пише Wall Street Journal, създаването на картина за Гюлен е част от такива лобистки усилия.

БГНЕС припомня, че това не е първият път, в който се установяват неправомерни връзки между Майкъл Флин и турското правителство. Само преди две седмици отново „Уолстрийт джърнъл“ и американският телевизионен канал "Ен Би Си Нюз" цитираха сведения на свои източници, според които Флин и сина му са разследвани относно срещата им с високопоставен турски държавен представител.

Според сведенията малко след победата на Доналд Тръмп в президентските избори миналата година, тримата са се срещнали в модерното заведение „21 Club“ в Ню Йорк. Разговорът с турския държавник е включвал обсъждането на начини за депортирането на Гюлен от страната, включително с помощта на частен самолет до отдалечения турски остров Имралъ. На него има затвор, в който доживотната си присъда излежава друг враг на турската държава – лидерът на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан.

Освен това турският представител е поискал от Флин да помогне и за освобождаването на свързания с Ердоган бизнесмен от турско-ирански произход Реза Зараб, който през 2016 година беше арестуван в Маями по обвинения, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции. Бизнесменът беше задържан без право на гаранция и го грози присъда от 30 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията в нарушаване на санкциите и пране на пари.

Двете медии изтъкнаха, че в случай на съгласие Флин и синът му Майкъл Флин-младши са щели да получат 15 млн. долара само за предаването на Гюлен на турските власти. Няма обаче налична информация докъде е стигнала сделката, нито пък данни за правени плащания.

Адвокатите на Флин - Робърт Келнър, Стивън Антъни и Брайън Смит опровергаха тогава категорично истинността на подобни твърдения./БГНЕС