Повдигнаха обвинения на Майкъл Флин заради лъжа за контактите му с Русия

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, беше официално обвинен в лъжа.
Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, беше официално обвинен в лъжа. / БГНЕС

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, беше официално обвинен в лъжа във връзка с разследването на контактите му с Русия. Така той става най-високопоставеният държавен служител, подведен под отговорност в рамките на разследването за възможно споразумение между предизборната кампания на Тръмп и Москва.

Според документи от окръжния съд на окръг Колумбия Флин е излъгал за своите разговори с бившия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк по въпроса с налагането на нови санкции на Москва от администрацията на тогавашния президент Барак Обама.

Очаква се Флин да се яви пред съда късно в петък, за да присъства на изслушване по обвинението срещу него в даването на „фалшиви, неистински и подправени изявления“ пред ФБР.

Според съдебните документи на 24 януари 2017 г. Флин „преднамерено и осъзнато“ е направил лъжливи изявления, че на 29 декември 2016 г. не е поискал от руското правителство да се откаже от ответни мерки след въвеждането на нови санкции по отношение на Москва от администрацията на Обама.

Флин, който е пенсиониран военен, оглавявал Агенцията за военно разузнаване на САЩ, стана съветник по националната сигурност на Тръмп, след като официално пое президентския пост на 20 януари тази година. Той обаче беше принуден да напусне само три седмици по-късно заради обвинения за връзки с Русия.

През март в. „Уолстийт джърнъл” писа, че до назначаването си за президентски помощник Флин е сътрудничил на редица руски компании и е получил от тях общо над 50 000 долара. /ТАСС, АФП, БГНЕС