В новата стратегия на САЩ Китай ще е „стратегически конкурент“

Китай ще бъде определен като „стратегически конкурент“ в новата Стратегия за национална сигурност (СНС), но Вашингтон ще продължи да работи с Пекин по въпроси от взаимен интерес – като Северна Корея. Това заявил в неделя представител на администрацията по време на специален брифинг за журналисти, посветен на предстоящото днес огласяване от президента Доналд Тръмп на новата СНС на страната.

„Китай ще бъде обозначен в Стратегията като „стратегически конкурент“ предвид на това, че Китай може да действа ефективно в политическата, икономическата, отбранителната и информационната сфера по такъв начин, по какъвто не биха могли другите наши конкуренти. Ние работим с Китай, не изключваме сътрудничество в която и да било сфера, представляваща взаимен интерес“, казал представителят на администрацията. И допълнил: „Ще продължаваме да работим с тях, но с разбирането, че има място и за съперничество“.

По неговите думи като цяло администрацията иска да обърне внимание на обществеността, че Китай представлява заплаха за „американските иновации, незаконно присвоява интелектуална собственост“, и че САЩ са длъжни по различни начини да защитават данни от този род, в това число и от Пекин.

Освен това в СНС е отбелязано, че балансът на силите в света се е променил не в полза на Съединените щати.

Като заплаха за националната сигурност са посочени „ревизионистични държави“ и „свободно гравитиращи страни“.

САЩ не налагат на други страни демокрация, но смятат своите принципи за ефективни, е посочено също така в СНС.

Като мярка за гарантиране националната сигурност на САЩ в стратегията не се споменава нанасянето на превантивни удари.

Администрацията във Вашингтон е убедена, че отношенията с Москва през последните месеци са се подобрили, подчертал високопоставеният американски представител на брифинга в отговор на въпрос от кореспондент на ТАСС.:“Както видяхте днес [в неделя] президентът разговаря по телефона с президента Путин и публикувахме изявление , в което е отразено съдържанието на разговора. Това е прекрасен пример за сътрудничество, когато има общи интереси.“ Той имал предвид сътрудничеството между спецслужбите на САЩ и Русия, позволило предотвратяването на терористичен акт в Санкт Петербург. /ТАСС