Канада нареди експулсирането на венецуелския посланик и шарже д'афер

Кристия Фрийланд обяви експулсирането на венецуелските топ дипломати от Канада.
Кристия Фрийланд обяви експулсирането на венецуелските топ дипломати от Канада. / БГНЕС

Канада прокуди посланика и шарже д'афера на Венецуела от страната си два дена, след като Каракас взе аналогично решение за топ дипломат от канадското посолство.

"В отговор на тази мярка от страна на режима на Мадуро, обявявам, че венецуелският посланик в Канада...вече не е добре дошъл тук. Също така заявявам, че оттук насетне венецуелският шарже д'афер ще се счита за персона нон грата", съобщи канадският външен министър Кристия Фрийланд.

В изявлението си тя посочи, че посланикът на Венецуела Вилмер Омар Бариентос Фернандез "вече е бил отзован от венецуелското правителство в знак на протест срещу канадските санкции, насочени срещу венецуелски официални лица, замесени в корупция и груби нарушения на човешките права".

БГНЕС припомня ,че в събота венецуелските власти обявиха за персона нон грата двама висши дипломати - бразилския посланик в Каракас Руи Перейра и шарже д'афера на Канада Крейб Ковалик.

Канадският дипломат бе обвинен от председателя на венецуелската Конституционна асамблея Делси Родригес в "постоянно заядливо, грубо и обидно намесване във вътрешните работи на Венецуела".

По-късно Фрийланд заяви, че експулсирането на Ковалик е "типично за режима на Мадуро, който постоянно подкопава усилията за връщането на демокрацията на страната и оказването на помощ ан венецуелския народ

"Канада няма да седи отстрани, докато правителството на Венецуела ограбва от собствения си народ техните фундаментални човешки и демократични права и им отнема правото на основни хуманитарни грижи". /БГНЕС