Майкъл Пенс започва днес обиколката си в Близкия изток

Пенс потегли към Близкия изток.
Пенс потегли към Близкия изток. / БГНЕС

С посещение в Египет започва близкоизточната обиколка на американския вицепрезидент Майкъл Пенс днес. Главни теми на разговорите, които той смята да проведе с лидерите на страните ще бъде борбата с тероризма и най-вероятно, позицията на Белия дом за Йерусалим.

"Вицепрезидентът се отправя към Близкия изток, за да потвърди нашия интерес към съвместна работа със съюзниците ни с цел противопоставяне на радикализма, който заплашва бъдещите поколения“, заяви в петък говорителката на Пенс Алиша Фара. Тя допълни също така, че американският топ дипломат планира среща с лидерите на Египет, Йордания и Израел, за да обсъди с тях съвместната борба срещу тероризма и начините за укрепване на американската национална сигурност.

Според пресслужбата на Белия дом първата среща на Пенс ще бъде днес, събота в Кайро, където той ще се срещне с президента на страната Абдел Фатах ал Сиси. Последната спирка на вицепрезидента пък ще бъде Израел, където между 22 и 23 януари Пенс има насрочени заседания с президента Реувен Ривлин  и с министър-председателя на страната Банямин Нетаняху. Вицепрезидентът също така планира да направи обръщение пред Кнесета и да посети Стената на плача. /БГНЕС