САЩ планира да съкрати средствата за опазване на околната среда, за да строи пътища и мостове

САЩ планира да постави инфраструктурата си над защитата на околната среда.
САЩ планира да постави инфраструктурата си над защитата на околната среда. / БГНЕС

Белият дом планира да намали средствата за опазване на околната среда, за да реализира инфраструктурните си проекти, съобщи в петък вестник "Вашингтон поуст", който твърди, че е получил достъп до въпросния законопроект.

Изданието посочва, че подобна мярка е била предприета, за да може се финансира изграждането на пътища, мостове и тръбопроводи в цялата страна. Строителството на тези съоръжения ще бъде част от програмата за модернизация на инфраструктурата на стойност 1,7 трлн. долара, която американският президент Доналд Тръмп ще представи следващата седмица.

Указът ще промени и процеса по одобрение на проектите за изграждането на тръбопроводни маршрути и стена на границата с Мексико. Той също така ще регулира възможностите на Националната паркова служба да възпрепятства плановете за развитие на инфраструктура по места като Гранд каньон в Аризона.

Според публикацията инициативата е резултат от дискусиите между представители на президентската администрация, депутати и търговски асоциации.

"Не възнамеряваме да спрем опазването на околната среда", каза Алекс Хергот, директор на отдела за инфраструктурата в Белия дом, в своя защита. Според него това е просто "проектозакон в етап на обсъждане". /БГНЕС