Тръмп обяви, че обвиненията срещу руснаците само доказват невинността му

Тръм обяви, че предявените обвинения само доказват невинността му.
Тръм обяви, че предявените обвинения само доказват невинността му. / БГНЕС

След публикуването на обвинителния акт срещу 13-те физически и 3 юридически лица от Русия за намеса в изборите на САЩ, зам-министърът на правосъдието и главен прокурор на САЩ Род Розенщайн обяви,че опитите за влияние върху изборния процес не са повлияли пряко върху избора на гласоподавателите и окончателните резултати от вота.

"Тези обвинения не доказват, че който и да е бил американец е участвал съзнателно в тези незаконни действия. В изявлението няма и достатъчно аргументи, че подобни деяния са довели до промяна на резултатите от изборите през 2016 г.", заяви Розенщайн на пресконференция, излъчена на уебсайта на ведомството му.

Освен това, в отговор на репортерски въпрос за това дали разкритията няма да отнемат легитимността на американските избори, заместник-началникът на Министерството на правосъдието за пореден път подчерта, че резултатите "няма да имат никакъв ефект."

„Според обвиненията американците не са знаели, че си имат работа с руснаци“, категоричен бе той.

По късно президентът на САЩ Доналд Тръмп използва публикувания документ и позицията на Розенщайн, за да обяви в профила си в "Туитър", че предявените обвинения само доказват, че той няма нищо общо с Русия.

"Русия започна антиамериканската си кампания през 2014 г., много преди аз да обявя, че се кандидатирам за президент. Няма ефект върху изборните резултати. Кампанията на Тръмп не е сторила нищо лошо - няма тайни заговори", написа американският държавен глава.

БГНЕС припомня, че в петък американският специален прокурор Робърт Мълър обяви, че са повдигнати обвинения срещу 13 руски граждани от т.нар. "Агенция за интернет изследвания" и три компании за намеса в американските президентски избори през 2016.

Според обвинителния акт тези физически и юридически лица са заговорничили от 2014 до днес да се намесват „в политическия и изборния процес в САЩ, включително и в президентските избори (през 2016)”. Някои от тях са привлечени под отговорност и за други измами срещу САЩ. Така трима са обвинени в банкови измами, а петима – и в кражба на самоличност.

В документа се посочва, че обвинената в намеса в изборите руска "Агенция за интернет изследвания" е целяла с действията си да породи "информационна война срещу САЩ".

"Организацията ("Агенция за интернет изследвания") се е стремяла да поддържа, както самата тя нарича "информационна война срещу Съединените щати", с помощта на страници, открити в социалните мрежи на името на несъществуващи американски граждани , както и чрез онлайн издания“, гласи част от документа, обхващащ цели 37 страници.

"Около април 2014 г. в рамките на Организацията е бил създаден отдел, който да извършва операциите, фокусирани върху населението на САЩ в социалните медийни платформи като YouTube, Facebook, Instagram и Twitter. Към юли 2016 г. над 80 служители на организацията са взели участие в проекта", заключва Мълър и допълва, че целта е била да се „разпространи недоверие срещу кандидатите и политическата система като цяло”.

Обвиненията в конспирация срещу САЩ са насочени срещу 12 служители на т.нар "Фабрика за тролове", както и срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин, за когото се твърди, че е спонсорирал антиамериканската дейност на организацията чрез компаниите си "Конкорд мениджмънт и консултинг" и "Конкорд Кетъринг ".

Известен като ресторантьора, обслужващ официалните мероприятия на президента Владимир Путин и доставящ храни за редица държавни учреждения и училища, Пригожин често е наричан от руските медии "Готвача на Путин". Както АФП припомня той е в американския списък на санкционирани руснаци от декември 2016 г. заради това, че е бил "материално подпомаган" от висши служители на Руската федерация, както и че е поддържал "обширни бизнес отношения" с Министерството на отбраната.

Името на бизнесмена се свързва и с наемната група "Вагнер", която според разкрития на руските медии е изпращала своите оперативни служители в Сирия да се бият рамо до рамо с руските въоръжени сили. Последно, Пригожин се оказа обвързан и с компанията наречена "Европолис", която през лятото на 2017 година беше уличена от руското издание fontanka.ru, че е сключила тайна сделка за поемане на контрола върху някои нефтени и газови находища и рафинерии в Сирия в замяна на освобождаването на нефтени и газови обекти от бунтовнически контрол и осигуряване на сигурност на някои места в страната.

В интервю за РИА Новости кремълският приближен отхвърля обвинението срещу себе си, но и разкрива, че не се чувства засегнат по никакъв начин от него.

"Не съм особено разстроен, че съм в този списък. Ако толкова искат да видят дявола, оставете ги", коментира той. /БГНЕС