Темер създава Министерство на обществената сигурност

Темер обяви създаването на ново ведомство, което ще се включи в борбата срещу престъпността в Бразилия.
Темер обяви създаването на ново ведомство, което ще се включи в борбата срещу престъпността в Бразилия. / БГНЕС

Президентът на Бразилия Мишел Темер обяви решението си за създаде Министерство на обществената сигурност, което ще координира действията в сферата на борбата с престъпността на федерално ниво.

"В най-близко време, най-късно до следващата седмица, искам да създам извънредно Министерството на обществената сигурност, което ще координира работата в тази област на цялата страна, но няма да отнеме правомощията на местните власти", заяви Темер по време на речта си в щата Рио де Жанейро, която беше излъчена на живо по телевизия "Глобу".

Президентът добави още, че тази инициатива вече е била обсъдена с ръководителите на горната и долната камара на Националния конгрес (парламента) на страната.

"Подчертах, че само действията на федералното правителство не са достатъчни и е необходимо да обединим усилията си", каза държавният глава.

БГНЕС припомня, че в петък бразилското правителство нареди на армията да поеме командването на силите на полицията на щата Рио де Жанейро в опит да ограничи ескалиращото насилието от страна на наркобандите. Подобна извънредна мярка бе предприета от южноамериканската страна за първи път от свалянето на военната диктатура в страната в средата на 80-те години на миналия век. За отговорник на операцията бе назначен генерал Уалтер Соуза Брага, който осигуряваще сигурността и по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.

Според последните публикувани официални данни през последните месеци състоянието на обществената сигурност в щата Рио де Жанейро отбелязва значително влошаване. Според статистиката на регионалното правителство, броят на убийствата през 2017 г. се е увеличил с 8% спрямо предходната, и с 26% в сравнение с 2015. /БГНЕС