Тръмп ще направи първата си обиколка в Латинска Америка

Очаква се визитата на Тръмп да бъде посрещната с доста резерви от латиноамериканските държавни лидери.
Очаква се визитата на Тръмп да бъде посрещната с доста резерви от латиноамериканските държавни лидери. / БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп ще направи първата си обиколка на Латинска Америка идният месец на фона на рязката си реторика по адрес на латиноамериканците, които пребивават в САЩ.

По данни на АФП визитата на Тръмп ще започне с участието му в Срещата на Америките, която ще се проведе между 13 и 14 април в перуанската столица Лима. След това държавният глава ще се отправи и към Колумбия.

Още отсега обаче се очаква посещението на Тръмп да не мине съвсем по мед и масло, а да бъде съпътствано от множество протести и резервирано поведение от управляващите. И има защо.

БГНЕС припомня, че по-време на предизборната си кампания Тръмп разкритикува Мексико, че изпраща "изнасилвачите си" в страната му. По-късно пък обвини Колумбия, че не полага достатъчно усилия, за да спре трафика на кокаин в САЩ.

Освен това през самото си президентство той заплашваше да отмени търговското споразумение на страната си с Мексико и Канада (НАФТА).

Тръмп е и първият президент от времето на Бил Клинтън, който не е посещавал Латинска Америка през първата година на управлението си. /БГНЕС