Майкъл Пенс закле Майк Помпео като държавен секретар

Майкъл Помпео положи клетва като държавен секретар пред американския вицепрезидент Майкъл Пенс. Той ще бъде 70-ят ръководител на американската дипломация.

Администрацията на президента Доналд Тръмп организира тази церемония по-скоро за обществото, защото Помпео положи клетва още на 26 април, т.е. няколко часа след като Сенатът утвърди неговата кандидатура. Това се случи в зданието на Върховния съд на САЩ.

Този път Помпео се закле в сградата на Държавния департамент в присъствието на Тръмп и други членове на неговия кабинет, няколкостотин служители на външнополитическото ведомство, а също така голям брой роднини и приятели на държавния секретар. Полагайки лявата ръка върху Библията, Помпео повтори след вицепрезидента Пенс клетвата.

Държавният секретар вече провежда активна политика. На 27 април той участва в заседанието на Съвета на НАТО на ниво външни министри в Брюксел, където потвърди, че в близко бъдеще не трябва да се очаква нормализация на отношенията с Русия. След това посети Рияд, Йерусалим и Аман.

На 13 март президентът Тръмп уволни от поста държавен секретар Рекс Тилърсън. /ТАСС