Държавният секретар на САЩ възнамерява да посети Северна Корея

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви по-рано днес, че очаква в най-близко бъдеще да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун за уточняване детайлите по споразумението за атомно разоръжаване.

Помпео, който е сред дипломатите, положили основите на историческата среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, възнамерява да продължи преговорите.

По време на среща с предприемачи от Детройтския икономически клуб, външният министър на САЩ заяви, че е трудно да каже категорично дали и кога двамата държавни глави ще проведат нова среща, за да финализират споразумението.

В същото време обаче задкулисните контакти между дипломатите на двете държави продължават. „Има още много работа за вършене. Екипът ми вече се е заел. Самият аз вероятно скоро ще пътувам“, добави държавният секретар на Тръмп.

Преди самата среща на върха в Сингапур Помпео разговаря два пъти с лидера на КНДР. Първия път това стана тайно в качеството му на директор на ЦРУ; пост, който той заемаше преди да бъде назначен за държавен секретар.

Помпео опроверга критиците на срещата като настоя, че Ким има напълно реални намерения за разоръжаване.

„Ким ясно заяви, че възнамерява да изостави програмата за разработка на атомно оръжие.“, каза Помпео. „И тук не става въпрос само за оръжейните системи, а и за всичко останало.“

„В отговор президентът [Тръмп] обеща да допълни споразумението и да предостави исканите от Ким гаранции за сигурност.“

Според Министерството на външните работи на Русия, Помпео е обсъдил резултатите от преговорите със Северна корея в телефонен разговор с колегата си Сергей Лавров./БГНЕС