Сърбия: Бежанската криза е отложена, но не и решена. България винаги ще e ключовa държавa

Това е най-голямата бежанска криза след края на Втората световна война, която разтърси основите на ЕС.
Това е най-голямата бежанска криза след края на Втората световна война, която разтърси основите на ЕС. / БГНЕС

Проблемът с бежанската криза в момента е отложен, но не и решен. Очаквам нова вълна и Сърбия трябва да бъде подготвена за това, защото страната няма как да бъде заобиколена в мигрантския маршрут.

Това каза сръбският премиер Александър Вучич. "За всички е ясно, че България, Гърция и Сърбия винаги ще бъдат ключови държави, ако не за друго - то поне за транзита. Нашата задача е да се подготвим и по този въпрос очакваме голяма помощ и подкрепа. Ние сме длъжни да увеличаме всички наши капацитети", подчерта Вучич по време на конференцията "Системата за убежище и миграцията".

"Това е най-голямата бежанска криза след края на Втората световна война, която разтърси основите на ЕС и показа, че сред страните от ЕС цари егоизъм, а не солидарност. Тази криза показа как се отнасят всички страни, които не са членки в ЕС, към бежанците и как функционират като правови държави и как се зачитат принципите", каза още сръбският премиер и добави: "Сърбия ще направи всичко, което зависи от нея за всеобхватно решение, ако има такова".

"Ако не се стигне до общоевропейско решение, ние ще зачитаме принципите на солидарността. Горд съм от факта, че Сърбия не издигна стени и не разделяше Балканите", добави той.

В Сърбия през изминалата година са преминали над 651 000 мигранти
В Сърбия през изминалата година са преминали над 651 000 мигранти / БГНЕС

По отношение на мигрантските маршрути Александър Вучич каза, че не е лесно Сърбия да бъде заобиколена. А тези, които говорят за маршрута през Албания трябва да знаят, че от другата страна е Хърватия, която има само един километър и нищо повече в граничната зона.

В Сърбия през изминалата година са преминали над 651 000 мигранти, а от началото на тази година техният брой е 100 000 души. Всички те са били регистрирани и са получили необходимата защита, каза още той.

"В момента бежанската криза е само отложена и в никакъв случай не е решена, заради порблемите в Пакистан, Афганистан и Сирия. В бъдеще ще трябва да се прилагат други механизми - да се създават общества с повече толерантност, защото само обществата, които имат готовност да се интегрират ще просъществуват", каза още Вучич. /БГНЕС