Турция ще съкрати разходите си за отбрана

Неотдавнашните поправки в данъчното законодателство на Турция ще позволят привличането на допълнителни средства в сферата на отбраната и сигурността, което е от особено важно значение, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Еспертът в сферата на отбранителните политики Арда Мевлютоглу допуска, че разходите за отбрана в страните от НАТО за 2017 г. ще нараснат средно с 2,8%, тези на европейските страни в алианса – с 1,8%, а в Турция ще бъдат съкратени с 2,5%. Той припомни, че финансовият министър Наджи Агбал многократно е акцентирал върху запазващите се заплахи срещу сигурността на Турция, произтичащи както от вътрешната ситуация в страната, така и от събитията в Сирия и Ирак.

„Във връзка с продължаващите и възможните нови военни операции се появи нужда от допълнителни средства за сектора на отбраната и сигурността. Освен с тероризма и асиметричните опасности, Турция се сблъсква с различни заплахи за регионалната сигурност и конфликти. Поради това въоръжените сили, службите за сигурност и разузнаването на страната са длъжни постоянно да се модернизират, да повишават ефективността на оборудването и технологиите си. Турция се стреми да установи баланс между развитието на отбранителната промишленост и удовлетворяването на текущите потребности на населението“, заяви Мевлютоглу.

Според него напоследък ръстът в броя на заплахите в сферата на сигурността и инвестициите в новите технологии на отбранителната индустрия способстват за увеличаването на държавните разходи за отбрана. Това налага все по-често пренасочване на средства, предназначени за образованието и здравеопазването, към сектора на отбраната. Но на фона на нарастващите вътрешни, регионални или глобални опасности увеличаването на разходите за отбрана се оказва необходимост, придружена от ръста на дела на отбранителната промишленост в икономиката, а тази тенденция днес е най-характерна за страните членки на НАТО, допълни военният експерт.

Днес помощникът на руския президент Владимир Путин по военното и техническото сътрудничество Владимир Кожин заяви пред журналисти, че Турция е заплатила капаро за системите за противовъздушна отбрана С-400, но отказа да съобщи както конкретната сума, така и общото финансиране по сделката. Кожин не пожела да посочи и кога договорените по сделката системи ще бъдат доставени на Анкара. В.“Джумхуриет“ припомня неотдавнашна публикация в руския „Комерсант“, според която само за 4 захранващи съоръжения Турция ще заплати над 2 млрд. долара на Москва. /БГНЕС