В Солун арестуваха издирваните бивши македонски МВР-шефове

Бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият помощник Никола Бошковски бяха
Бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият помощник Никола Бошковски бяха / БГНЕС

След близо тримесечно бягство от македонското правосъдие в Гърция бяха задържани двамата бивши македонски МВР-шефове.

Бившият ръководител на Петата дирекция в Агенцията за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски и неговият помощник Никола Бошковски бяха арестувани снощи в Солун, съобщи Телевизия "24 вести". В момента те се намират в следствения арест и се очаква тяхното екстрадиране в Република Македония, която издаде международна заповед за арест.

БГНЕС припомня, че Върховният съд на Република Македония потвърди решенията на Наказателния съд за налагането на мярка "задържане под стража" на двамата бивши висши ръководители на македонското контраразузнаване. Бившият началник на кабинета на директора на агенцията Тони Якимовска остана без паспорт и забрана да напуска страната. След решението на Върховния съд от 18-ти юли Груевски и Бошковски не бяха открити в домовете си.

Искането за задържането на бившите МВР-шефове бе направено от Специалната прокуратура на Катица Янева. Груевски, Бошковски и Якимовски са обвиняеми по делата "Таргет“ и "Крепост", които се отнасят за незаконното подслушване и унищожаването на оборудването, с което е извършено незаконното подслушване в Македония.

Без паспорт в момента са още и бившият премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и бившите министри Гордана Янкуловска, Миле Янакиевски, както и бившият началник на кабинета на Груевски Мартин Протогер и бившият главен секретар на правителството Кирил Божиновски.

Без паспорт остана и бившият директор на Контраразузнаването и братовчед на Груевски Сашо Миялков. /БГНЕС