Оригиналното Дейтънско споразумение е трябвало да бъде продадено за 50 000 евро

Слободан Милошевич, Франьо Туджман и Алия Изетбегович подписват Дейтънския мир.
Слободан Милошевич, Франьо Туджман и Алия Изетбегович подписват Дейтънския мир. / БГНЕС

Откритият оригинален текст на Дейтънското споразумение, който беше в неизвестност над 20 г., е трябвало да бъде продаден за сумата от 100 000 босненски марки или 50 000 евро.

Документът на английски език беше намерен в дома на 48-годишния Желко Кунтош в град Пале, съобщи Македонската информационна агенция.

Кунтош е някогашен близък сътрудник на Драган Калинич – бившият председател на Народното събрание на Република Сръбска. Калинич, който беше и лидер на Сръбската демократическа партия, днес е съветник на президента Милорад Додик.

Що се отнася до документа, става дума за екземпляр, подписан от тогавашните президенти на Хърватия Франьо Туджман, на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович и на Югославия - Слободан Милошевич. С него бе поставен край на четиригодишната война в Босна и Херцеговина.

След церемонията по подписването през 1995 г. в присъствието на лидерите на най-влиятелните западни страни, на представителите на трите държави беше връчен по един екземпляр от Дейтънското споразумение.

През 2008 г. става ясно, че босненското копие от известно време е в неизвестност. Тогава от Белград също съобщиха, че не разполагат с техния документ. Хърватия е единствената държава, която съхранява своя договор.

В момента все още не е ясно дали откритото копие е това на Сърбия или на Босна и Херцеговина.

Освен трите балкански копия в света има още пет – американско, германско, френско, руско и британско, като всички те са написани на английски език. /БГНЕС